KFOR sprovodi vojnu vežbu od 14. do 17. marta

Foto: Radio Mitrovica sever

Snage KFOR-a sprovešće rutinsku vojnu vežbu od od 14. do 17. marta, saopšteno je danas iz te misije.

Vojnici i vozila KFOR-a biće smešteni u opštinama Istok, Đakovica i Prizren, a aktivnost obuke sprovodiće Regionalna komanda Zapadnog multinacionalnog kontingenta, dodaje se u saopštenju.

Fokus aktivnosti obuke biće na spremnosti i pripremljenosti jedinica.

“Aktivnosti obuke će obuhvatiti danonoćno kretanje putevima i helikopterskim letovima iznad Đakovice, Dečana, Štrpca i Orahovca. Takođe će biti konvoji vozila koji se sastoji od teške inženjerske opreme koji prolaze primarnim i sekundarnim putevima unutar regiona”, dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, KFOR sprovodi takve rutinske vežbe u svrhu proba i obuke, a u cilju obezbeđenja blagovremenog i sigurnog odgovora. 

KFOR nastoji da obezbedi minimalan uticaj na civilno stanovništvo, kao i da ograniči bilo kakav prekid komercijalnih aktivnosti. 

“KFOR je svakodnevno fokusiran na sprovođenje svog mandata – koji se temelji na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – a to je da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja, u korist svih zajednica koje žive na Kosovu”, zaključuje se u saopštenju Kfora.

Comments

Pročitaj još