Žiofre: Evropski predlog – istorijska prilika

Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Emanuele Žofre izjavio je da je evropski predlog o Kosovu “istorijska prilika” i da je “zato odlična vest” da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti “složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU”.

“Međutim, uspeh dolazi sa stvarnim sprovođenjem sporazuma. Visoki predstavnik EU je nakon sastanka istakao da svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga ostaju važeći i obavezujući, a to uključuje naravno i uspostavljanje Zajednice srpskih opština i na toj urgentnoj stvari ćemo nastaviti da insistiramo”, rekao je Žofre u intervjuu za list Kurir.

On je naveo da je “neophodno videti pozitivne strane ovog novog sporazuma”, jer on može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji.

“To će takođe biti prekretnica u procesu integracije Srbije u EU”, naglasio je Žofre.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće svoje diplomatske napore u martu u Beogradu i u Prištini u pripremi sledećeg sastanka na visokom nivou.

“Moramo svi zajedno da radimo da bi se ostvarila primena svih sporazuma”, rekao je Žofre.

Comments

Pročitaj još