• Početna>
  • Vesti>

Opština Štrpce: Na odgovornost se ne pozivaju prekršioci, već nedužni meštani

Foto: Opština Štrpce

Nakon pokušaja ilegalne gradnje na teritoriji opštine Štrpce, tačnije u selu Sevce, od strane biznismena iz Prištine B.M. i opravdanog protesta građana, Tužilaštvo u Uroševcu podiglo je optužnicu protiv sedmorice građana srpske nacionalnosti, koji su između ostalih prisustvovali protestu 21. maja 2022. godine, saopštila je opština Štrpce.

“Iako je Opština kao institucija preduzela sve pravne korake u ovom slučaju, od same zabrane gradnje do krivične prijave protiv B.M. zbog uklanjanja inspekcijskih traka i nastavka radova, protiv samog prekršioca zakona B.M. nisu preduzeti, od strane nadležnih institucija, nikakvi koraci, već se to čini protiv nedužnih meštana Sevca. Dodatno, Opština Štrpce je dobila dopis od strane Ministarstva prostornog planiranja i infrastrukture, a povodom žalbe B.M., gde se traži da se čitav slučaj ponovo razmatra, a gde je u međuvremenu i sudskom odlukom, i pored spora oko vlasništva nad zemljištem, odlučuje u korist B.M..

Sve ovo ukazuje na očiglednu nameru da se i protiv odluka izvršne lokalne vlasti, protiv peticije građana koja je jednoglasno podržana od strane Skupštine opštine Štrpce, deluje u korist onih koji sumnjivim metodama žele da ostvare svoje ciljeve”, stoji u saopštenju.
Opština Štrpce saopštava da će se do kraja svim pravnim i demokratskim sredstvima boriti protiv ovakvih i sličnih slučajeva, kao i da će u punom kapacitetu stati uz svoje građane koji su neopravdano pozvani na odgovornost.

“Zajedno, bez obzira na sve, oduprećemo se svim pritiscima. Nepravda i pritisci kada je opština Štrpce u pitanju postali su svakodnevnica. Jasno nam je i zašto je to tako. Predstavnike međunarodnih misija i organizacija na Kosovu ćemo takođe obavestiti o ovom, još jednom, problemu uz veru da će neko napokon da reaguje i stane na put institucionalnom nasilju nad građanima Štrpca”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još