Jevtić: Odlučni smo da se odupremo pritiscima

Foto: TV Most

Tužilaštvo u Uroševcu podiglo je opštužnicu protiv sedmorice Srba u opštini Štrpce koji su u maju 2022. godine protestovali protiv ilegalne gradnje od strane Albanca, biznismena iz Prištine B.M.

Sedmorica meštana Sevca, sela u opštini Štrpce, Tušilaštvo u Uroševcu tereti za „samovolju“, jer su uklonili cevi iz reke kako bi sprečili protivpravnu gradnju. 

Sa njima je jutros razgovarao predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

„Jutros sam se sastao sa ovim građanima, razgovarao sa njima i uverio ih u to da će Opština Štrpce, stati iza njih, ali ovo je, sve ono što čitava javnost treba da zna, samo deo procesa koji se već duže vreme odvija, o kome mi konstantno govorimo, a to jeste institucionalno nasilje nad građanima Štrpca, nad opštinom Štrce kao institucijom, i samo je deo političkog proces. To ima za cilj da se u samu opštinu Štrpce unese nemir i da pod tim pritiscima i opština kao institucija drugačije radi i deluje, ali i da građani pod svim tim pritiscima, na neki način, se odavde isele, što bi bilo zasita pogubno“, rekao je Jevtić u izjavi za T a n j u g.

Jevtić ističe da ovo nije prvi slučaj institucionalnog pritiska na Srbe.

„Ono što moram da kažem, što mora čitava javnost da zna, jeste da smo mi kao institucija obavestili sve one koji bi trebalo da stanu na put ovom institucionalnom nasilju i krajnje je vreme da se ovo zaustavi. Mislim da će, i gotovo sam siguran, naša reakcija biti odlučna, jer bez obzira na sve pritiske mi smo odlučni u tome da se tim pritiscima odupremo, i kada kažem mi, ne mislim samo na instituciju Opštinu Štrpce, mislim i na građane uz koje će Opština Štrpce uvek biti, i u takvim problemima, i zajedno ćemo te probleme rešavati i te prepreke uklanjati“, rekao je Jevtić.

Podsetimo, B.M. je 21. maja 2022. godine započeo gradnju u selu Sevce, opština Štrpce, u blizini reke, iako za to nije imao dozvolu, što je dovelo do protesta meštana.

Comments

Pročitaj još