• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Jedini deo sporazuma u kojem postoji problem je onaj koji se odnosi na “nasleđene obaveze”

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je tokom današnje sednice parlamenta da predlog Evropske unije predstavlja “važan korak ka normalizaciji odnosa spoljnih odnosa dveju nezavisnih država”.

Kurti je bio pozvan da prisustvuje sednici Skupštine u Prištini. On je poslanike informisao o detaljima sastanka koji je održan 27. februara u Briselu.

Kosovski premijer je kazao poslanicima da je predložio šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, da tekst predloga bude zvanično potpisan, ali da predsednik Srbije to isto nije želeo da učini.

„Stav Borela je da se o ovom dokumentu više neće raspravljati. On je završen i zbog toga objavljen na zvaničnoj ‘web’ stranici EU. Odbijanje Srbije da potpiše ovaj sporazum pokazuje da se ne slažu sa sadržajem. Predsednik Vučić odbija da prihvati sporazum, jer se njime obe strane obavezuju da će uraditi određene stvari navedene u tom dokumentu. Razlozi za njegovo odbijanje ne zaslužuju moj komentar“, rekao je Kurti.

Uz ocenu da “osnovni sporazum Kosova i Srbije” predstavlja “važan korak u regulisanju međunarodnih spoljnih odnosa dve nezavisne države”, Kurti je rekao da se taj dokument zasniva na principu ravnopravnosti suverenih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, odricanju od prepreka za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, priznavanju državnih simbola, pasoša i drugom.

Po njegovim rečima, jedini deo sporazuma u kojem postoji problem je onaj koji se odnosi na “nasleđene obaveze”, za koje postoji međunarodni konsenzus da se moraju sprovesti.

“To je Član 10. Sporazuma, poslednja rečenica. Sadrži normu da se svi briselski sporazumi moraju primeniti. Ovo treba shvatiti kao obavezu prema celini i nejasnoću koja to prati u celini, a ne kao nešto posebno, element sporazuma Tači-Dačić od 19. aprila 2013. godine i ratifikovanom u ovoj Skupštini, a proširenim sporazumom Mustafa-Vučić od 25. avgusta 2015. o Zajednici (srpskih opština na Kosovu). Dakle, osnovni sporazum ne razdvaja elemente, već ih smešta u normu tipa kategorije”, ocenio je Kurti.

Skupština nastavlja sednicu izjavama šefova poslaničkih grupa, a sledi diskusija poslanika.

Comments

Pročitaj još