Grupa “Fish in Oil” u četvrtak u Akvarijusu

Beogradski bend Fish in Oil („Riba u ulju“) održaće koncert u mitrovačkom Privatnom kulturnmom centru „Akvarijus“ u četvrtak 2. marta 2023. godine. Početak koncerta zakazan je za 20:30. Mitrovačkoj publici predstaviće se vrsni poznavaoci savremene džez muzike koji iza sebe imaju pet studijskih autorskih albuma i više stotina nastupa širom Evrope. Aktuelnu postavu ustanovljenu 2010. godine čine Bratislav Radovanović (gitare), Dušan Petrović (saksofoni, flauta), Branislav Radojković (kontrabas, el. bas gitara), Feđa Franklin (bubnjevi), Veljko Nikolić Papa Nik (udaraljke).
Koncert se održava u okviru programske celine „Art terapija za sve“ koju podržava UNMIK, a realizuju „Akvarijus“ u saradnji sa Fondacijom „Demetra“.
Ulaz je slobodan.
Fish in Oil postoji otkako se Bratislav Braca Radovanović, lider i kompozitor grupe organizovano bavi muzikom. Počeci sežu u devedesete godine prošlog veka gde on sa muzičkim istomišljenicima u Prištini, u kojoj tada živi, čini prve muzičke korake, prvo svirajući tuđe, a zatim sve češće i svoje rane kompozicije. Od samog početka krštena Fish in Oil, grupa je delila sudbinu svog osnivača i burnih okolnosti kroz koje je prolazio do selidbe u Beograd 1999. Glavnina tadašnje postave se s Bracom obrela u Beogradu i po inicijalnom snalaženju u novoj sredini nastavila da radi, sada već uveliko i isključivo autorsku muziku.
Godine 2006. im se na snimanju kao gost pridružuje Dušan Petrović na saksofonu i ubrzo potom postaje stalni član. U tom periodu grupa prolazi kroz razne personalne promene, uvek u potrazi za ljudima spremnim za avanturu koju donosi sada već sasvim definisan, mada i izuzetno raznovrstan kompozitorski izraz Brace Radovanovića.
Fish in Oil je snimio i objavio pet studijskih albuma: „Poluostrvo“ (2012), „Drnch“ (2013), „Tri Ključa“ (2016, dupli CD), „Sve će biti u najboljem redu“ (2018), „Basamak“ (2022).
Pored većine nacionalnih džez festivala, učestvovali su i na prestižnim regionalnim džez festivalima (Sarajevo, Ljubljana, Garana, Temišvar, Balaton, Cerkno, Cetinje, Podgorica, Kotor, Prilep) kao i na Jazzy Coloyrs festivalu u Parizu.
Pored festivalskih nastupa, tu su i nebrojeni klupski nastupi u zemlji i inostranstvu, kao i evropska turneja: Prag – Minhen – Pariz – Beč – Ljubljana – Rijeka.
Od značajih domaćih i stranih imena nastupali i snimali su sa Marc Ribot, Bojanom Zulfikarpašićem, Matijom Dedićem, Džijan Eminom i Georgijem Šareskim, Vasilom Hadžimanovim, Jelenom Popržan, Irinom Karamarković, Milošem Nikolićem, Lukom Ignjatovićem, Vojnom Dizdarem i mnogim drugima…

Comments

Pročitaj još