Drecun: Cilj SAD da omogući Kosovu članstvo u NATO-u

Rat u Ukrajini utiče i na male zemlje poput Srbije, pa se pokušaj da se kosmetski problem reši zahuktava, ističe Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije. Navodi da je poruka predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu – “nećemo otići”, i da to ukazuje na dugoročan sukob. Drecun naglašava da je Amerika najsnažnija podrška tzv. državi Kosovo, ubrzano im prave vojsku za članstvo u NATO-u, a članstvo u UN će ostaviti za neku drugu fazu. Smatra da je za Srbiju važna izgradnja strateškog partnerstva sa SAD.

“Međutim, potpuno je jasno da Beograd neće prihvatiti da se složi s članstvom lažne države u UN. Zato je cilj u ovoj fazi SAD i drugih zapadnih država da omoguće članstvo tzv. državi Kosovo u NATO-u. To je ključna stvar, ali da bi se to desilo, imate isti slučaj kao s Ukrajinom”, ocenio je Drecun. 

Podsetio je na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da bi bilo koja zemlja koja ima teritorijalni ili etnički problem, što je, navodi slučaj s Ukrajinom, ali slučaj i sa tzv. državom Kosovo, morala na miran politički način pre toga da reši te probleme da bi mogla da aplicira za članstvo u NATO-u.  

Uz sve to, kaže, ubrzano im prave i vojsku po svim NATO standardima.

“Dakle, njihov cilj u ovoj fazi je da omoguće članstvo tzv. Kosovu u evroatlantskim  strukturama, prevashodno u NATO-u, a da članstvo u UN ostave za neku drugu fazu”, ocenjuje Milovan Drecun.

Comments

Pročitaj još