• Početna>
  • Vesti>

Vulović pisao međunarodnim misijama: Na KiM se otima imovina

KIM GAZIVODE VULOVIC

Bivši predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović uputio je pismo ambasadorima zemalja Kvinte, šefovima misija EU, UNMIK, OEBS, Euleksa i komandantu Kfora zbog odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta čiji su vlasnici Srbi, a na kojima se planira izgradnja vojnih i policijskih baza, saznaje T a n j u g  u opštini Zubin Potok.

“Verujem da vam je poznato da se na teritoriji opštine Zubin Potok sprovodi nasilno i protivpravno otimanje nepokretne imovine na sedam različitih lokacija koje se većinom nalazi u privatnom vlasništvu, od centralnih vlasti u Prištini sa ciljem da se na njima izgrade vojne i policijske baze, od kojih su neke već izgrađene u mestima Gornji Jasenovik i Banje. Sve se to sprovodi uz golu silu i bez poštovanja Zakona o eksproprijaciji, Ustava, ali i Konvencije o ljudskim pravima sa protokolom 1 koji se koristi uz konvenciju”, naveo je Vulović.

On je ukazao da Konvencija o ljudskim pravima, odnosno njen protokol 1 koji se koristi uz konvenciju, u svom prvom članu govori da svako fizičko ili pravno lice ima pravo na neometano uživanje svoje imovine.

“Niko ne može biti lišen svoje imovine, osim u javnom interesu i to pod uslovima predviđenom zakonom i opštim načelima međunarodnog prava. Pored toga, ustavom je grantovano pravo na imovinu, kao i da se niko ne može arbitrarno lišiti lične imovine ukoliko to nije u skladu sa zakonom. Međutim, očigledno da ova prava ne važe jednako za sve na Kosovu, već isključivo zavise od samovolje trenutne vlade. Kao i u slučaju imovine manastira Dečani, tako i u pogledu privatne imovine u opštinama na severu Kosova”, istakao je Vulović.

On je podsetio da je izgradnja baze u Gornjem Jasenoviku otpočela krajem avgusta prošle godine, a da je odlukom 2. februara “vlada odobrila dalje razmatranje zahteva na sopstvenu inicijativu za eksproprijaciju nepokretnosti” na kojoj već postoji pomenuta baza specijalne policije u okviru “realizacije infrastrukturnih projekata od javnog interesa”. 

“Iako se vlada sve vreme trudi da po svaku cenu prikrije koji su to projekti od javnog interesa, nigde se jasnije i očiglednije ne vidi namera i cilj svih eksproprijacija u opštinama Zubin Potok i Leposavić, nego u slučaju Gornjeg Jasenovika, odnosno da je reč o potpunoj militarizaciji severnog Kosova”, naglasio je Vulović. 

On je poručio da “nasilničkim ponašanjem, odnosno potpunim nepoštovanjem domaćeg zakondavstva, ali i međunarodnih dokumenta, ova vlada je dovela u pitanje vladavinu prava, kao jednog od ključnih preduslova”. 

“Protivpravnim oduzimanjem imovine licima koja su srpske nacionalnosti želi se napraviti dvostruki standard, i to jedan, koji je utvrđen na poštovanju zakona i međunarodnog prava koji je rezervisan za stanovništvo albanske nacionalnosti, i onaj drugi, koji se primenjuje isključivo upotrebom sile i dugih cevi prema imovini i stanoviništvu srpske nacionalnosti. Ogoljeno licemerje ove vlade se ogleda i u tome da ni u jednoj odredbi Zakona o eksproprijaciji ne postoji mogućnost da se eksproprijacija nepokretne imovine može izvršiti za izgradnju vojnih i policijskih baza, zbog čega izbegavaju da u odlukama navedu šta je javni cilj eksproporacije”, napomenuo je on.

Bivši predsednik opštine ističe da je postupak eksproprijacije složen i obuhvata razne faze koje su predviđene pod strogim pravilima, između ostalog, da se zaštiti interes vlasnika. 

“Međutim, stanje na terenu govori nešto sasvim suprotno, a to je da je vlada prvo uzurpirala nepokretnosti vlasnika i na njima izgradila baze specijalne policije, koje se već uveliko koriste, a onda je to pokušala da opravda kroz pravne procedure. Opravdano je pitanje šta je razlog za donošenje retroaktivnih odluka kojim se odborava postupak eksproprijacije nekoliko meseci nakon što su izvedeni svi radovi na izgradnji policijske baze u Gornjem Jasenoviku? Da li se time želi ispuniti puka forma ili je cilj legalizacija nasilja?”, upitao je Vulović.

On je pojasnio da se zakonom o eksproprijaciji utvrđuje postupak, pravila i uslovi pod kojim vlada može sprovesti postupak eksproprijacije. 

“Kršeći odredbe Zakona o ekspropijaciji vlada očigledno ima za cilj diskriminaciju stanovništva koje živi na teritoriji opštine Zubin Potok, jer se iz odluke ne može utvrditi šta je javni cilj, ali se sa terena svakako može zaključiti da se eksproprijacija ne sprovodi sa ciljem ekonomskog blagostanja građana, za izgradnju puteva, obrazovnih ustanova ili socijalne zaštite.

Vulović je rekao da se od međunarodnih partnera očekuje da se zakon ne može selektivno primenjivati prema srpskoj zajednici na severu KiM.

“Pored toga, obaveza vlade prema međunarodnim partnerima je da odluke koje donosi budu u skladu sa zakonom i da imaju za cilj ekonomski napredak i opštu dobrobit za sve, a ne militarizaciju severnog Kosova i vršenje pritiska na preostalo srpsko stanovništvo. Pravo svojine u vašim državama je apsolutno i neprikosnoveno, stoga očekujemo da zahtevate da se započeti radovi pod hitno obustave, a do sada nezakonito izgrađeno ukloni, a imovina vrati na slobodno korišćenje vlasnicima”, istakao je Vulović.

Comments

Pročitaj još