• Početna>
  • Vesti>

Na prištinskom groblju iz godine u godinu sve manje Srba na zadušnice

Foto: RTS Printscreen

Na pravoslavnom groblju u Prištini više je grobova nego što ima Srba koji žive u ovom gradu, preostalih nakon sukoba 1999. godine. Od oko 40.000 Srba koliko ih je bilo, danas ih je desetak u svojim kućama i stanovima.

Oni su danas, na zadušnice, obišli grobove svojih bližnjih i zapalili im sveće. Osim njih na više stotina grobova nije imao ko da zapali sveće. Raseljeni Srbi iz Prištine godinu i duže ne usuđuju se da dođu.

Sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić apelovao je ponovo na sve koji imaju svoje srodnike sahranjene u Prištini da dođu makar na zadušnice i obiđu njihovee grobove.

“To nam je u amanet da sve što imamo ostalo nam je od njih. I ako mi njih zaboravimo, znajte da ne činimo ispravnu stvar. Ovo je slika današnjeg dana na prištinskom groblju. Zaista je žalosno da pored dve porodice koje su izašle na groblje danas, nikog drugog nema ovde”, rekao sveštenik.

Objasnio je da dolaskom na grobove svojih predaka odajemo im počast, jer su ostavili ono što imamo.

“I krsnu slavu i krsno ime i sve ono što smo stekli u žvotu, nosimo pedigre, čiji smo i od koga potičemo”, rekao je Arsić i dodao da nedolazak na groblje ide na ruku onima kojima ne odgovara da Srba ima i u Prištini i širom Kosova i Metohije.

“Oni likuju nad ovakvim slikama koje mi odavde šaljemo. Oni jednostavno vide da svakim danom  ovo sve više postaje zaborav. Žalosno je da grad Priština pored više od 40.000 stanovnika (Srba) koji su živeli, danas ovde nemamo desetinu koji su došli da obiđu grobove svojih predaka”, ukazuje sveštenik Arsić.

Pravoslavno groblje u Prištini, najveće na Kosovu i Metohiji, delom je očišćeno, a delom zaraslo u korov. Tragovi vandalizma, rušenja i skrnavljenja spomenika vidljivi su i dalje.
Srbi su na zadušnice obišli grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gde je to bilo  bezbedno i moguće.

Comments

Pročitaj još