• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Sretenjske akademije: Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode

Mi Srbi nemamo prava pred senima predaka da se ne prisetimo koliku smo žrtvu prineli na oltar otadžbine, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu. Istakao je i da stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena nikakav avanturizam država više ne trpi.

“Hvala vam svima što ste danas ovde u Kragujevcu, rodnom mestu srpske državnosti”, započeo je obraćanje predsednik Vučić.

Ukazao je da danas, 40 dana posle Božića, slavimo Sretenje najbitniji datum ne samo u verskom, nego i političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru naše zemlje.

“Za nas je Sretenje crveno slovo, mnogo toga smo započeli, napravili, uradili baš na Sretenje”, naveo je Vučić.

“Naroda mudrost kaže da je sloboda ne da radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš. U tom istom duhu slobodarskom i srpskom, naš veliki književnik Meša Selimović poručuju da čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem”, naglasio je Vučić.

“Lična hrabrost Karađorđevih ustanika iz 1.804. godine nije bila ništa manja od hrabrosti Spartanaca koji su zajedno Leonidom pali braneći zakone Sparte”, istakao je Vučić.

Na današnji dan, podseća, pre 219 godina održan je zbor na kojem je bilo prisutno oko 300 ljudi, a za vožda je izabran Đorđe Petrović čija je prva zapovest bila: ‘Svaki svoga ubijte subašu’.

“Veličanstvena pobeda na Ivankovcu označila je početak ratne epopeje u kojoj se rađaju herojske pobede poput Mišara, Deligrada, ustanici oslobađaju Poreč, Kladovo, Negotin, Paraćin, Ražanj, Aleksinac, Kruševac, Beograd”, navodi Vučić.

Ukazuje da iako je u početku imao karakter bune protiv dahija, od 1805. on postaje javno deklarisani rat za nezavnisnost od Otomanskog carstva.

“Članovi Praviteljstvujuščeg sovjeta prve Vlade obnovljene Srbiji bili su najmudriji i najškolovaniji ljudi tog vremena – Prota Mateja Nenadović, Dositej Obradović, Petar Obradović Čardaklija, Luka Lazarević”, rekao je Vučić.

“Naši slavni preci bili su svesni da osim umeća na bojnom polju državu moraju da krase diplomatski talenti i politička umešnost”, poručio je predsednik.

“Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode”

“Dvoumio sam se koliko daleko da idem u onome što nam se zbiva. Više od četiri veka naš narod je proveo u bunama. Vekovima i pre Miloša nije nam manjkalo hrabrosti, ali se postavljalo pitanje zašto je srpska revolucija bila uspešna. Jedni će reći da su nam išle su na ruku međunarodne okolnosti”, rekao je Vučić.

Kada su nam bombardovali zemlju, mi smo u svom komšiluku tražili krivca.

“Treći će reći da je naš uspeh vezan za Milošev politički genij. Kakav je čovek bio, zaslužan za Sretenjski ustav, najbolje je govorio Vuk Karadžić”, dodao je Vučić.

Podsetio je da je na Sretenje 1835. godine usvojen prvi moderni srpski Ustav. Dimitrije Davidović ga je napisao uzimajući ustave Francuske i Belgije, ali je otišao i dalje.

“Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu. Davidović čini čas našoj otadžbini rečima da rob postaje slobodan kada stupi na tlo Srbije”, rekao je Vučić.

“Ovde sam bio pre tačno sedam godina. I tada, kao danas, opomenuo sami sebe da mi Srbi nemamo prava pred senima predaka, a da se ne prisetimo koliku smo žrtvu prineli na oltar otadžbine”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da smo danas suočeni sa posledicama rata u kom ne učestvujemo, a trpimo ga i sa pritiscima oko KiM.

“U poslednjih deset godina uspeli smo ono što su naši preci hteli, da stvorimo suverenu državu koja ima pravo na reč, na poštovanje i koje to pravo crpi iz poštovanja principa na kojima bi ceo demokratski svet trebalo da počiva. Možemo da zahtevamo da budemo suvereni i sami odlučujemo. Bez države, samo kao narod to ne bismo uspeli”, rekao je Vučić.

Istakao je i da narodi stvaraju države, a države čuvaju narode.

“Stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena nikakav avanturizam država više ne trpi”, naglasio je Vučić.

“Sigurnost, mir, standard, napredak, nisu samo lepo upakovani proizvodi na nekoj pijaci stranačkih ponuda, to su postamenti na kojima počivaju naše mogućnosti da stvaramo i imamo budućnost. Upozoravam sve nas, sa tim ne smemo da se igramo, jer država ne trpi avanturizam”, poručio je predsednik.

Istakao je i da moramo da nastavimo putem koji su utemeljili naši preci.

“Naše je da brinemo o državi, činimo je uspešnijom i boljom”, zaključio je predsednik.

Comments

Pročitaj još