• Početna>
  • Vesti>

Koha: Ukoliko Savet odluči, Komisija spremna da pripremi mišljenje o statusu zemlje kandidata za Kosovo

Foto: Tanjug

Evropska komisija je spremna da izvrši svoj deo posla oko aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, ali odluka o ovom pitanju pripada Savetu, izjavio je u utorak komesar za proširenje Oliver Varhelji, učestvujući u debati Parlamenta Evropske unije, posvećenoj procesu proširenja.

Varhelji je upitan da li je činjenica da Kosovo nije priznalo pet zemalja članica, prepreka procesu integracije Kosova.

On je rekao da su stavovi oko Kosova jasni, poznato je da pet zemalja nije priznalo Kosovo kao državu, ali i da je Kosovo krajem decembra podnelo zahtev za članstvo i da sada švedsko predsedavanje Evropskom Unijom ispituje mogućnosti o tome kako da se ide napred.

On je rekao da će Komisija, ako odluči Savet, moći da obavi svoj deo posla, a to je da pripremi mišljenje o statusu kandidature za Kosovo.

Varhelji je takođe upitan kako je jedan poslanik nazvao, o neuspehu Kosova da sprovede sporazum o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Odgovarajući na ovo pitanje, on je rekao da je samo hteo da citira zaključke Evropskog saveta, sa prošlog sastanka, gde je rečeno da su svi sporazumi o dijalogu iz prošlosti, uključujući i onaj o stvaranju Saveza srpskih-većinskih opština i ponovio je da i za Kosovo i za Srbiju proces evropskih integracija ide kroz dijalog.

Tokom ove debate, mnogi članovi Evropskog parlamenta su se obavezali da će ubrzati proces proširenja, a sam Varhelji se složio sa tim.

Prošla godina se smatrala plodnom u ovom procesu i zatraženo je da se proces ne vraća u sporu fazu kao ranije, već da se iskoristi ova prilika da se ovaj proces ubrza.

(Tekst objavila Koha, izvorno preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još