• Početna>
  • Vesti>

Dačić i Bocan-Harčenko razmenili čestitke povodom 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka kako bi bile razmenjene čestitke ministara spoljnih poslova dve zemlje povodom 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U čestitki upućenoj ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, šef srpske diplomatije podvlači značaj tog važnog jubileja navodeći da su “srpsko-ruski odnosi bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom poreklu, duhovnosti, veri i kulturi.”

U pismu se posebno ističe međusobna podrška, savezništvo i velike žrtve tokom srpske borbe za oslobođenje u 19. veku, kao i u dva svetska rata, o kojima svedoče brojni spomenici.

U tom kontekstu, Dačić je u pismu još jednom “izrazio duboku zahvalnost na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu” u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Bocan-Harčenko uručio je ministru Dačiću čestitku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u kojoj se potvrđuje spremnost ruske strane za dalji svestrani razvoj odnosa, kao i uverenost “da će sakupljeno iskustvo zajedničkog rada i dalje služiti kao čvrst temelj rusko-srpske saradnje”.

Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko iskoristio je priliku da ministru Dačiću uruči i čestitku Sergeja Lavrova upućenu povodom predstojećeg Dana državnosti Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još