Kurti: Predlog EU nije konačni sporazum sa Srbijom

Foto Tanjug

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je, odgovarajući na optužbe poslanika u Skupštini zbog netransparentnosti oko predloga Evropske unije (EU) za normalizaciju odnosa sa Beogradom, rekao da se radi o okvirnom, a ne konačnom sporazumu između dve strane.

„Taj sporazum, u kome postoje čitavi paragrafi i rečenice po uzoru na dve Nemačke, i dalje je samo osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući, međunarodno obavezujući sporazum, ono što nam treba”, rekao je Kurti 9. februara na sednici Skupštine.

Prema njegovim rečima, za konačni sporazum sa Srbijom je potrebno vreme, a izaslanici iz Brisela, Berlina i Pariza nisu mogli da “donesu konačani dogovor”.

Podvukao je i da taj dokument nije predstavljen u stilu „uzmi ili ostavi“.

Predlog Evropske unije je Prištini i Beogradu predstavljen septembra, a u međuvremenu je međunarodna zajednica pojačala diplomatske napore da ga dve strane prihvate.

Stav kosovskog premijera je ranije bio da je taj predlog dobra osnova za dijalog o normalizaciji, da bi 6. februara, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da ga prihvata.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je spreman da radi na implementaciji predloga EU oko normlaizacije odnosa sa Prištinom.

Kurti tvrdi da pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom nije centralno, te da se ona ne spominje kao preduslov.

Sličan stav je 7. februara izneo i predsednik Skupštine Gljauk Konjugca uz navode da se pitanje Zajednice u predlogu EU nalazi u jednoj rečenici, kojom se zahteva realizacija svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se više od deset godina vodi posredstvom EU. Međutim, Priština odbija da je formira uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom.

Kurti je na sednici Skupštine istakao svoj stav da je Kosovu potrebno međusobno priznanje sa Srbijom, te da neće biti konačnog sporazuma bez te tačke.

Opozicione političke stranke na Kosovu su na sednici Skupštine 9. februara iznele niz kritika na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog predloga EU.

U međuvremenu je Kurti rekao da je otvoren za razgovore o svim pitanjima vezanim za predlog EU.

Dodao je da je potrebno održati sastanak oko tog pitanja, ali “iza zatvorenih vrata”.

„Proces dijaloga mora biti transparentan, ali mora da postoji i poverljivost razgovora. Ako sazovem sednicu Skupštine na kojoj razgovaramo o detaljima sadržaja, to je veoma opasno za Kosovo. Lakše je ako to uradimo iza zatvorenih vrata“, rekao je on.

Predlog EU, u javnosti poznat i kao francusko-nemački pan, nije javno objavljen, ali je RSE imao uvid u njega i trebalo bi da reši brojne nesuglasice između dve strane.

Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Priština.

Takođe, od Beograda se traži da ne ometa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Comments

Pročitaj još