• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Evropski predlog na stolu, očekujem konstruktivan rad; Vučić: U Brisel idem samo pod jednim uslovom

Dok se ne formira Zajednica srpskih opština u Brisel mogu samo kao turista, kaže predsednik Srbije na najavu šefa evropske diplomatije da očekuje susret Vučića i Kurtija kako bi razgovarali o evropskom predlogu za rešenje kosovskog pitanja. O planu koji je načelno već prihvatio, Kurti je govorio u kosovskoj skupštini. Kaže da nije u pitanju konačni sporazum, već osnova za razgovore i da konačnom dogovoru prethodi duga diskusija.

Evropski predlog je na stolu, iz Brisela podseća šef evropske diplomatije Žozep Borelj

Upravo tamo očekuje susret Vučića i Kurtija i to, kaže, u roku od nekoliko nedelja. Navodi i razlog – da se izgura plan za rešenje kosovskog pitanja.

“Zamoliću dvojicu lidera za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija situacije i pitaću ih da rade ozbiljno na predlogu jer je to jedini način za normalizaciju odnosa. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad”, rekao je Žozep Borelj.

Predsednik Srbije u Brisel hoće, ali pod jednim uslovom

“Mogu da govore šta hoće, ali moraju da mi kažu šta je smisao toga, ja nikada nisam izbegao razgovor ni po kom pitanju, pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel, da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim, ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Zovite me u turizam, ali nisam zainteresovan, bio sam u Briselu dvesta puta, ako me zovete obavestite me da su isporučili ZSO, kad to isporuče dolazim da razgovaramo o svemu drugom”, rekao je predsednik Vučić.

Priština traži izgovore da se ne formira ZSO

Dok Beograd veruje da bi miru doprinela ZSO, Priština i dalje traži izgovore da je ne formira. Poslednji u nizu razloga izneo je Aljbin Kurti u objavi na društvenim mrežama.

“U Srbiji zvanično postoji 21 manjina, a 11 opština vode gradonačelnici nesrpske nacionalnosti. Zašto zvanični Beograd ne omogući jednonacionalno udruživanje, kada tako nešto traži na Kosovu”, naveo je Kurti.

Vučić odgovara – to je budalaština i bezobrazluk.

“Hteo bi da poistoveti pravno-politički i državno-pravni status Republike Srbije i onoga što on naziva ‘Republika Kosovo’. Ljudi, mi imamo razgovore upravo zato što to nije isto. Nemaš ti šta da razgovaraš o centralnoj Srbiji, mi imamo jednu temu o kojoj razgovaramo i to je jedina tema na stolu. Ali, znate, kad je neko mislio da ima pravo da bude bahat i arogantan zato što ima velike i moćne zaštitnike , onda šta da radite”, rekao je Vučić.

Zajednici srpskih opština otvoreno se protivi predsednik kosovske skupštine koji kaže da je spreman da napusti funkciju i da se vrati uličnim protestima, kako bi sprečio njeno formiranje. Predsednik Vučić odgovara – Konjufca kaže ono što svi u Prištini misle.

Šta Beograd misli o nastavku dijaloga, preneo je predsednik ambasadorima zemalja Kvinte pri OEBS-u i najvišim diplomatskim predstavnicima tih zemalja u Srbiji. Navodi da smo u potpunosti posvećeni dijalogu i da insistiramo da se hitno primeni dogovoreno Briselskim sporazumom.

Comments

Pročitaj još