• Početna>
  • Vesti>

Stano: Stav EU o formiranju ZSO nepromenjen, Kosovo treba da primeni dogovor

Foto: Tanjug

Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju na neophodnost da se preduzmu konkretni koraci kako bi napredovao proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Portparol EU Peter Stano nije želeo da prokomentariše uslove kosovskog premijera Albina (Aljbin) Kurtija za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

“Mogu samo da ponovim hitnost koju EU pridaje napredovanju dijaloga i primeni postignutih sporazuma, a formiranje ZSO je jedan od njih”, naveo je portparol EU u pisanom odgovoru.

Peter Stano je podvukao da stav EU o formiranu ZSO ostaje neizmenjem i da su briselski zvaničnici u više navrata izneli stav. S tim u vezi, on podseća da je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da je na Kosovu da sprovede ovu obavezu.

Formiranje ZSO je postalo kamen spoticanja u procesu dijaloga koji se između Prištine i Beograda uz posredstvo EU vodi od 2011. godine.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je kosovski Ustavni sud konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

Kosovo je do sada odbijalo da implementira sporazum uz obrazloženje da nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi, ali i zbog zabrinutosti da bi ona izgledala kao entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica redovno traži od prištinskih vlasti da primeni ovu obavezu koju je kosovska strana preuzela u dijalogu.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je 2. februara na sednici Skupštine naveo da Zajednica mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da se promeni ime jer ne može da bude monoetnička, da nema nikakva izvršna ovlašćenja, već da služi isključivo saradnji između opština.

Traži i da se pre njenog osnivanja ugase “paralelne strukture Srbije na severu Kosova”, da se “preda svo nelegalno oružje”, da bude deo konačnog sporazuma i da se formira nakon međusobnog priznanja.

Takođe, od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, traži da povuče pisma koja je uputio državama članicama EU da ne prihvate zahtev Kosova za članstvo u Uniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odbacio ove uslove.

Comments

Pročitaj još