• Početna>
  • Vesti>

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Foto Radio Kontakt Plus

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je večeras u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

Izloženo je pedesetak radova – akvarela i pejzaža. Profesor Velimir Matanović ocenio je da je Ilić ostao veran svojoj slikarskoj tradiciji, odnosno jednoj od najtežih tehnika – akvarelu, navodeći da kroz pejzaže obeležava slikarskim radom sredinu u kojoj živi i radi. 

Matanović podseća da je Ilić bio i učenik Vladimira Vlade Radovića, čuvenog slikara iz Peći, koji je osnovao tada važnu školu primenjenih umetnosti u Peći koja je, naveo je Matanović – u to doba bila na nivou bilo koje akademije u ondašnjoj Jugoslaviji. 

“Pratim dugo njegov rad, i njegov rukopis je nepromenljiv u kontekstu tematike, tehnike. Njega zanima akvarel i pejzaž. Struktura njegovih akvarela je ‘sukob’ toplog i hladnog, mekog i tvrdog, lirskog i nežnog. Akvareli su ponekad barokni, razigrani. Glavna uloga njegovih akvarela i slika je boja kojom vlada, koju dobro oseća i što je najbitnije on je dobar crtač, jer je u osnovi akvarela i slikarstva – crtež” – dodao je Matanović, ocenjujući da se Ilić nalazi u samom vrhu akvarelista i slikara Srbije. 

Direktor mitrovičkog Kulturnog centra “Dragica Žarković” podsetio je da je Ilić jedan od pokretača zvečanske likovne kolonije i manifestacije “Sokolica”. 

“Bane je to osmislio kroz svoj rukopis. Ponosan sam i srećan što je Bane Ilić i prošle godine bio jedan od najplodonosnijih učesnika likovne kolonije Mladen Popović koji organizuje KC Dragica Žarković u Kosovskoj Mitrovici”, kazao je Milan Mihajlović, dodajući da mu je privilegija da je Ilićev prijatelj. 

Dodaje da svaka porodica u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici ima bar jedan Ilićev rad.

“Mnogo puta je znao i da pokloni svoje radove, zato što je Bane jednostavno širok čovek, to pokazuju i njegova dela” – kazao je Mihajlović. 

Mitrovčanin Miodrag Antić koji je Ilićev prijatelj od detinjstva govorio je o njegovoj svestranosti.  

Ilić se u Peći upoznao i sa radom tamošnjeg amaterskog pozorišta, naveo je Antić. 

“Bane nas je naučio kada je došao iz Peći kako se pravi scenografija, kako se šminkaju glumci, kako se postavlja bina, sve ono gde se pojavljuju likovnjaci” – kazao je Antić. 

Sam autor nije želeo da govori dugo. 

“Hvala vam na ovoj velikoj poseti, veliko vam hvala, još postoje ljubitelji umetnosti i kulture” – kazao je u kratkom obraćanju na otvaranju izložbe. 

Organizator izložbe je Studentski centar “Priština”.

Comments

Pročitaj još