Ostavka kao taktika

Foto: Zvanični Fejsbuk nalog Aleksandra Vučića

Teške odluke koje usled rata u Ukrajini nameću predstavnici međunarodne zajednice, srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću dodatno stvaraju glavobolju. Evroamerička šatl diplomatija, tera ga na ponovno razmišljanje o ostavci.

Samo od letošnje najave novog pregovaračkog okvira između Beograda i Prištine, sada već poznatog kao francusko-nemački predlog, a sa čijim detaljima javnost još uvek nije upoznata, dva puta je potegnuta tema o ostavci Aleksandra Vučića.

Prvi put je to predsednik sam uradio, gostujući na TV Prva, 20. oktobra prošle godine. 

Zapad će morati da reši Kosovo pre nego što krene da rešava sa Rusijom i rešavaće ga „po malo“ i to „pravom sile“ i „pravom jačeg“ a ne međunarodnim pravom, upozorio je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je KoSSev

To je rekao u istom danu kada je Albanian Post ekskluzivno izneo neke tačke scenarija koji bi trebalo da budu konkretizovani bar do februara 2023. godine, kada se obeležava i godišnjica rata u Ukrajini, takođe je preneo KoSSev.

Albanian Post objavio je tada scenario za predsporazum Prištine i Beograda. Prvi dogovor mora biti postignut najkasnije do 24. februara. U ovoj fazi Srbija ne mora da menja svoj Ustav. Isto tako, Priština treba da osnuje ZSO, ali bez promene Ustava. Zajednica neće biti nevladina organizacija, ali za sada neće uspostaviti ni novi nivo moći. Ako se postigne dogovor, postoje finansijski paketi. Ako se ne postigne, „teška batina“ za ometajuću stranu. Hitnost dogovora je vezana za situaciju u Ukrajini“. Čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da u drugačijem obliku postigne ono što trenutno traži kroz „šatl diplomatiju“.

Nakon objavljivanja ovog scenarija, srpski predsednik je potom otkrio da Srbija ima “keca u rukavu” – više taktičkih poteza. Kratko se osvrnuo tek na jedan. U pitanju je njegova moguća ostavka, a sve zato da bi kupio potrebno vreme od pola godine za Srbiju. Međutim, izrazio je nadu da to ipak neće učiniti, iako o svojoj ostavci, razmišlja svakog dana.

A kako i da učini to kada u tom trenutku “na istorijskom maksimumu ima podršku građana Srbije” koji mu bezrezervno veruju? Ipak je, prema njegovom viđenju, za deset godina uradio više nego ostali za čitav vek u svim sferama društvenog života.

Ali, opcija o njegovom povlačenju kao taktika za Srbiju, ipak ostaje otvorena, jer će time kupiti šest meseci da spase svoju zemlju i samo u tom slučaju bi tako nešto uradio, ponavlja.  

Iako kroz razgovore sa EU i SAD-om, upoznat o novom formatu, srpskog predsednika ponovo “zatiču” problemi u vezi sa najvažnijim pitanjem za Srbiju – KiM. “Velika petorka” mu priređuje “najteži dan”, kroz ažurirani francusko-nemački, odnosno evropski plan, zbog kog je morao da sazove sastanak sa najbližim saradnicima u sedištu SNS-a. 

Posle “neslavnog” sastanka, ubrzo potom, ponovo je pokrenuta tema o Vučićevom povlačenju. 

Ako je verovati pisanju medija, na sastanku je došlo do nesuglasica i poziva da se odbiju pregovori sa SAD i EU. Vučić je na to reagovao i rekao da ako neko misli da može bolje od njega da vodi državu, on je spreman da im to prepusti i potom je napustio sastanak.

Za mnoge iz SNS-a ostavka predsednika podrazumeva kraj Srpske napredne stranke i kraj karijere koju je ova partija imala na političkoj sceni Srbije.

Reklo bi se da su se “strasti” već sutradan smirile, kada je na poziv premijerke Ane Brnabić, sednici Vlade Srbije prisustvovao upravo predsednik.

Nakon samo nekoliko sati, po ko zna koji put, oči srpske javnosti ponovo su bile uprte u prvog čoveka Srbije, sa zebnjom očekujući još jedno njegovo “istorijsko” obraćanje, ali i da čuju šta je predsednik odlučio u vezi sa eventualnom ostavkom.

Ipak, javnost je čula uveliko poznatu reč – kompromis, ali i to da Srbija nije ništa potpisala, “niti negde ima naš paraf”. Ako do toga dođe, predsednik sam o tome neće odlučivati, već narod, iako o detaljima nije smeo da govori, ali se daju naslutiti.

„Neće se ni danas, ni sutra, ni za mesec, ni za tri, dogoditi bilo šta. Ali kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjašnjavati i Skupština i narod. Sledećih dana pozvaću sve predstavnike poslaničkih grupa u skupštini koji žele da čuju detalje (sastanka), šta se iza svega krije… Veoma je važno da pokažemo svima da želimo mir u regionu, da su optužbe da ćemo mi nekog da napadamo lažne“, rekao je predsednik.

Evropska “batina” zbog rata u Ukrajini, Srbiji i dalje donosi mnogo nevolja, ali i investicija, pa treba prevagnuti.

Međutim, taktika u odbrani Srbije, još uvek je u opticaju, ali Vučićeva ostavka za sada, nije.

Naciji je, bez zalaženja u detalje, preneo da su na sednici vlade dogovoreni taktički potezi – ko će šta da preuzme na sebe. Međutim, srpski predsednik je ipak i dalje za kompromis.

„U svakom sučaju, zaštitićemo građane Srbije i državu Srbiju. Verujem da je to jedini mogući put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice ill ćemo, sa druge strane, da kažemo – prihvatamo sve, odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se i gurati.“

Mesec dana uoči godišnjice rusko-ukrajinskog sukoba, srpski predsednik procenjuje da se taj rat neće završiti ubrzo. Šta više, kaže, širiće se i na druge teritorije, a da je na srpskom rukovodstvu da to „ne bude naša teritorija“.

Tako odlučuje da za njegovu ostavku još uvek nije vreme, iako, kaže – nema nikakav problem sa tim, jer on „živi za državu“ i on je „vojnik države“. 

„Ja znam šta je moja dužnost kada je u pitanju država. Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da u nekom trenutku kupim neko vreme, ne bih se libio”, naveo je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u još jednom obraćanju naciji.

Ovo mu je, tvrdi, zadnji mandat, nikako poslednje obraćanje sa pozicije predsednika, a po svemu sudeći, ne i poslednje razmišljanje o povlačenju.

Comments

Pročitaj još