• Početna>
  • Vesti>

Rode: Nema garancija da će zemlje EU koje nisu priznale Kosovo to učiniti

Foto: Printscreen

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da nema garancija da će na kraju dijaloga pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, to i učiniti.

„Ne možemo da garantujemo odluke drugih zemalja EU. Niti EU može garantovati za stav Nemačke po bilo kom pitanju. Međutim, ulažemo napore da krenemo ka priznavanju ovih zemalja. Međutim, ne može postojati zakonska garancija da ćemo mi doneti ova priznanja. Čak je i Lajčak razgovarao sa nepriznatim državama Kosovo i ovo je zajednički napor da se ova tema pomeri”.

Rode je na RTV Dukađini govorio i o Zajednici opština sa srpskom većinom, kao i o ulozi Nemačke u ovim temama.

„Ovim predlogom želimo da izađemo iz ove krize i ne želimo da gubimo previše vremena. Moramo da prevaziđemo probleme kao što su registarske tablice, ili odlazak Srba iz institucija, treba da vidimo širu sliku rešavanja problema”.

On je rekao da se nada da će Kosovo iskoristiti zamah i krenuti ka ovom velikom koraku ka normalizaciji.

„Ne treba da trošimo energiju na druga pitanja kao što je kampanja za povlačenje priznanja ili druga pitanja kao što su registarske tablice ili nalepnice. Ovi problemi se moraju prevazići i moramo ići dalje“.

Nemački ambasador je rekao da je dobro da se neke stvari drže u tajnosti, kako se ne bi optuživale vlade na Kosovu ili u Srbiji.

Comments

Pročitaj još