• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima na Kosovu i Metohiji

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je upozorio da je Priština nizom jednostranih i protivpravnih akata u poslednjim mesecima ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini, ali i mir i bezbednost u celom regionu.

U tom smislu Petković se posebno osvrnuo na sve češće fizičke nasrtaje na Srbe, podsetiši na nedavne napade na srpske dečake u Štrpcu i Klokotu, koji su se dogodili na Badnji dan i Božić, zatim na napad na petnaestogodišnjeg dečaka u Suvom Dolu, sve do pucnja na Bistričkom mostu, na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, od kojih je jedan dobio prostrelnu ranu u grudnom košu.

Petković je izrazio ozbiljnu zabrinost zbog odsustva reakcije Prištine na ove događaje, ali i zbog izostanka osude od strane međunarodne zajednice, što daje vetar u leđa onima koji sprovode srbomrzačku politiku u pokrajini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, istakavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština.

Petković je podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština gotovo deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Sagovornici su se na kraju saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je Austrija važan partner Srbije i zahvalio sagovorniku na aktivnoj ulozi koju njegova zemlja ima kako bi region zapadnog Balkana bio mesto prosperiteta, mira o stabilnosti.

Comments

Pročitaj još