• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Ankara će naglašavati Prištini da je neophodno poštovanje ranije potpisanih sporazuma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da mu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na današnjem sastanku, obećao da će Ankara naglašavati Prištini da je neophodno poštovanje dogovora i ranije potpisanih sporazuma.

Dačić je istakao da nije realno očekivati da će Turska promeniti stav o statusu Kosova i Metohije, ali da je za Srbiju važno da se sačuva mir, da ne bude incidenata.

Šef srpske diplomatije rekao je novinarima da je sastanak sa predsednikom Turske, kao i sa svim ostalim zvaničnicima, protekao u atmosferi izuzetno dobrih odnosa dve zemlje. 

,,Idemo ka tome da spoljnotrgovinska razmena, sa sadašnje dve i po milijarde, bude i više od pet milijardi evra. Brojne su investicije Turske u Srbiji i značajno je njihovo učešće u infrastrukturnim projektima”, kazao je Dačić.

Naveo je da je možda i najveće dostignuće to što smo jedni drugima partneri i da Srbija i Turska nisu problem u regionu.

Dačić je istakao da je cilj da Srbija, uprkos pritiscima iz Evropske unije, sačuva bezvizni režim sa Turskom. 

Naveo je i da će uskoro zaživeti sporazum o putovanjima uz ličnu kartu.

,,Sporazum je potpisan i sada ne možemo da idemo korak nazad”, istakao je Dačić.

Sastankom sa predsednikom Turske i prethodno sa ministrom spoljnih poslova te zemlje, završena je Dačićeva službena poseta Turskoj.

Comments

Pročitaj još