• Početna>
  • Vesti>

Razgovor sa rediteljima i filmske radionice u PKC “Akvarijus”

Foto: PKC Akvarijus

Od 27. do 29. januara 2023. godine gosti mitrovačkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ biće srpski reditelji Miloš Tomić, Miloš Ivanović, Boris Mitić i Nikola Dragović. Razgovor sa rediteljima o novim pristupima u savremenom umetničkom i dokumentarnom filmu održaće se u petak 27. januara 2023. godine u 20 časova. Razgovor vodi novinar i pisac Ivana Vanovac.

U subotu 28. januara 2023. godine od 12 časova, u saradnji sa Udruženjem dokumentarista DokSrbija, biće organizovane radionice za osmišljavanje i produciranje autorskih dokumentaraca, namenjene lokalnim stvaraocima. Predavači su naši istaknuti dokumentaristi, reditelji i producenti iz Beograda Boris Mitić i Miloš Ivanović, a specijalni gost Nikola Dragović, reditelj filma „Zaklinjem se“ koji je u novembru prošle godine emitovan u „Akvarijusu“. Kao uvod u ove radionice, u „Akvarijusu“ su, naime, emitovani tokom novembra i decembra autorski dokumentarni filmovi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, o kojima će na radionicama, kao uspešnim primerima dokumentaristike, takođe biti reči. DokSrbije je nacionalno udruženje dokumetnarista koje okuplja skoro 100 članova i bavi se stvaranjem, lobiranjem, edukacijom i promocijom srpskih dokumentarnih filmova u zemlji i svetu, a ovaj dogadjaj deo je programa decentralizovanih radionica koje DokSrbija organizuje ove godine u Zrenjaninu, Leskovcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

U nedelju 29. januara 2023. godine od 12 časova radionice dokumentarnog filma održaće reditelj Miloš Tomić, stvaralac koji uspešno deluje i u drugim medijima (kolažu, fotografiji, crtanju, muzici, radiofoniji, književnosti). Tomić je rođen u Beogradu 1976. godine gde je završio filmsku režiju, dok je animaciju usavršavao u Pragu, Madridu i Berlinu. Između ostalog predstavljao je Srbiju na Vemecijanskom bijenalu. Radionice dokuemntarnog filma u nedelju održavaju se u okviru programske celine „Art terapija za sve“ koju podržava UNMIK.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Comments

Pročitaj još