• Početna>
  • Vesti>

Čović: Kosovo nije tema za nadgornjavanje, niko neće donositi odluku bez građana

Jedan od najtežih dana za Srbiju – tako sastanak sa zapadnom “petorkom” opisuje predsednik države. To je nastavak ustaljene forme pritisaka međunarodnih izaslanika na Srbiju, kaže za RTS Nebojša Čović.

Nebojša Čović ističe da međunarodni pregovarači igraju na kartu neke tajnosti kada je reč o tome šta se konkretno pregovara i traži, dok predsednik Srbije ide redosledom Vlada, Skupština.

Komentarišući reakciju opozicije od zahteva za hitnu sednicu Skupštine do predloga da se hitno prihvati francusko-nemački predlog za rešenje kosmetskog pitanja, Čović kaže da umesto što se međusobno optužujemo treba da imamo elementarno jedinstvo oko Kosova. 

“Nije Kosovo tema za nadgornjavanje, jer to nanosi štetu nacionalnim interesima. U svakom slučaju, niko neće donositi odluku bez građana, a to znači referenduma, a to što se međunarodnim pregovaračima žuri to je njihov problem”, naglasio je Čović.

Ovde imamo igru dobrog i lošeg policajca, objašnjava Čović i dodaje da je SAD trenutno dobar, dok sa druge strane imate tvrd stav Nemačke.

“Oni prete Srbiji, a ne mogu da sprovedu ono za šta su oni garanti. Njih samo forma interesuje, a koliko će to ugroziti nas kao narod i kakve će to posledice imati, njih uopšte ne interesuje. Vi treba da sprovedete nešto što je dogovoreno još 2013. godine i to se ne radi, a sa druge strane vršite pritisak na Srbiju da prizna nekakvu nezavisnost Kosova”, kaže Čović.

Što se tiče nemačko-francuskog predloga, Čović kaže da on krši od Ustava Srbije do Rezolucije 1244.

“Oni misle da će na taj način izbrisati brutalno činjenje iz 1999. godine kada su nas brutalno bombardovali i oteli deo naše teritorije”, rekao je Čović.

Kada je reč o eventualnim posledicama ukoliko ne prihvatimo zahteve, Čović kaže da nije evroskeptik, ali ne po svaku cenu.

“Ne po cenu da nam neko uzme deo teritorije. Mi smo deo Evrope i onoliko koliko je ona nama potrebna, potrebni smo i mi njoj. Sistem proširenja je na dugom štapu, gotovo da ga i nema, a ni tamo ne cevtaju ruže”, rekao je Čović.

Ušli smo u jedan dugotrajan proces promena na globalnom nivou, svet se menja, ističe Čović, zbog čega moramo da sačuvamo svoj suverenitet i integritet.

Comments

Pročitaj još