• Početna>
  • Vesti>

Vučević: „Velika petorka” traži za Kosovo stolicu u UN

Foto A. Vasiljevic

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku sa predstavnicima „petorke” predočeno šta može da se desi ako Srbija ne bude kooperativna i da su na sto stavljene političke i ekonomske negativne posledice.

„Nije ništa što je prijatno za građane Srbije. Veliki su izazovi pred nama. Ništa se lepo ne nudi, a očekuju se i teške odluke”, rekao je Vučević za RTS.

Ponovio je da nisu čuli ništa što je preterano dobro, ali i da to ne znači da smo “nešto predali ili odustali”.

Na pitanje da li je na stolu bilo ultimatuma, Vučević je naveo da je predsednik vrlo precizno rekao da mu je predočeno i da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna.

“Pretpostavljam da su na sto stavili političke i ekonomske konsekvence za Srbiju, negativne. Da se samo razumemo, oni imaju cilj da Prištinu, ako ne priznamo zvanično kao nezavisnu teritoriju, odnosno ono što oni definišu kao Kosovo, a mi kao pokrajinu Kosovo i Metohija, u najmanju ruku dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. To je proces koji bi trebalo da bude završen kako vide predstavnici koji su juče bili u poseti Beogradu”, rekao je Vučević.

Dodao je da je dobro što smo od jučerašnjih gostiju u razgovorima sa predsednikom Vučićem čuli da nijedna strana i međunarodna zajednica ne vide da je zamrznuti konflikt nešto što bi trebalo da traje neograničeno, a i da smo posle deset godina ponovo čuli da je Zajednica srpskih opština nešto što mora da bude formirano.

“Verujem da ćemo biti dovoljno politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt” 

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Vučević je rekao da je vrlo izazovna zato što Priština i dalje koristi svaku priliku da nastavi sa nizom provokativnih poteza.

“Pratimo njihove aktivnosti, oni i dalje vrše neke infrastrukturne radove na severu Kosova i Metohije, pokušavaju da utvrde svoje položaje, specijalne, ali i redovne kosovske policijske formacije, prosto da pošalju poruku”, naveo je Vučević.

Dodao je da svakodnevno prate situaciju i da je to posao službi bezbednosti.

“Verujem da ćemo biti hladne glave, čista srca i da ćemo biti dovoljno politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt. Ne zato što smo slabiji ili zato što se plašimo ili zato što smo neodlučni nego zato što je politički, državni interes Srbije da izbegne svaki konflikt, ali to ne znači, bar što se mene tiče i verujem i siguran sam da je to politika države i predsednika, da Srbija bude na kolenima. Srbija neće biti na kolenima, Srbija neće biti ponižena i ne bih voleo da neko doživi da, ono što smo čuli u prvim minutima našeg razgovora, to znači da smo mi sada kapitulirali ili smo pod nekom politikom koja nas vodi u potpuni gubitak identiteta, nego ljudi moraju to da dožive – da je ogroman pritisak na državu”, istakao je Vučević.

Comments

Pročitaj još