• Početna>
  • Vesti>

Pomenu povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića u Hramu Svetog Save prisustvovao i Vučić

Foto Tanjug

Navršilo se pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića. Do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina. U Hramu Svetog Save u Beogradu održan petogodišnji pomen kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

U Hramu Svetog Save je održan pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija i pravda”, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabić, paljenjem sveća odali počast i time obeležili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.

Pomenu su pored udovice Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor kancelarije za KiM Petar Petković i v. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je tri optužnice u slučaju Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Prva je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem decembra iste godine tadašnji tužilac Sulj Hodža dostavio je drugu izmenjenu optužnicu. Potom je novembra 2020. podignuta i treća optužnica.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optužbe za ratni zločin

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića će biti obeležena pomenima i odavanjem pošte u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je Ivanović ubijen i u Beogradu na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je Ivanović sahranjen.

Comments

Pročitaj još