• Početna>
  • Vesti>

Budžet KBS u 2023. veći za 20%, u kosovske škole se uvodi bezbednosno obrazovanje

Foto: KoSSev

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je u Kosovskim bezbednosnim snagama, odnosno, kako kosovski zvaničnici nazivaju ovu formaciju „Vojska Kosova“ tokom protekle godine regrutovano je 820 mladih vojnika i 30 kadeta, te da je u toku regrutacija 612 aktivnih i 388 rezervnih pripadnika.

Na početku nove godine, kosovski premijer nastavlja da se hvali rezultatima svoje vlade. Juče je izneo podatke za pravosuđe i za „odbranu i bezbednost“, a u cilju „zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, javne bezbednosti, zaštite ustavnog poretka“.

U škole se uvodi „Bezbednosno obrazovanje“.

U inostranstvu je obučeno 2547 „vojnih lica“, što je, kako Kurti ističe, tri puta više nego 2020. godine i 16 puta više nego 2019, naveo je takođe.

Podsećamo, proces transformacije KBS u, kako se to u kosovskoj javnosti predstavlja, vojsku, počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika KBS, Zakona o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Srpska lista tada nije iskoristila zakonski rok da podnese žalbu ustavnom sudu uprkos najavama da će to i učiniti. Mada, rekli su da će stati „goloruki“ pred narod da ga „brane“.

Comments

Pročitaj još