• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Pitanje ZSO može biti rešeno konačnim sporazumom sa Srbijom

Foto: Courtesy image

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 12. januara izjavio da se pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom može rešiti u okviru eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Ova Kurtijeva izjava stiže dan nakon što je visoki američki zvaničnik Derek Šole od Prištine zatražio da na sto stavi predloge oko formiranja Zajednice.

Šole, viši savetnik američkog Stejt Departmenta, precizirao je da “Kosovo mora da ispuni sve obaveze iz dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”.

Međutim, kosovski premijer Kurti je ponovio da Ustav Kosova ne dozvoljava monoetnička udruživanja.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena Briselskim sporazumom u okviru dijaloga Beograda i Prištine ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neke tačke tog sporazuma nisu u skladu sa kosovskim zakonima. Ipak, Ustavni sud nije naveo da Zajednica ne može da bude formirana već da neslaganja mogu biti usklađena statutom.

Kurti kaže da se trenutno razgovara o potpunoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, te dodaje da se u okviru tog sporazuma strane mogu “pozabaviti pitanjem Zajednice”.

Rekao je i kako srpska zajednica na Kosovu ima brojne privilegije na osnovu plana Martija Ahtisarija.

“Prva rečenica tog plana, tog rešenja, kaže da Kosovo treba da bude multietničko društvo”, podvukao je Kurti i dodao da to znači da monoetnička udruženja ili institucije nisu u skladu sa Ustavom Kosova.

“Mi nudimo bolje i veće garancije i prava svim manjinama ili nevećinskim zajednicama na Kosovu i ja sam tome veoma posvećen. Ali, bez potcenjivanja ustavnosti”, dodao je Kurti.

Sjedinjene Države i Evropska unija su više puta tražile od Prištine da ispoštuje sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. SAD su čak upozorile da će se, ukoliko je kosovska vlada ne formira, tražiti “alternativne partnere” za njeno formiranje.

Comments

Pročitaj još