• Početna>
  • Vesti>

Kurtijev kabinet o razgovorima sa Šoleom: Istaknuta potreba za naporima ka normalizaciji uz priznanje

Delegacija Stejt Departmenta, u sklopu dugonajavljivane posete regionu, sastala se danas sa više prištinskih zvaničnika, među kojima je i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Američki zvaničnici predvođeni savetnikom Stejt departmenta, Derekom Šoleom i izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, prvo su posetili Skoplje, a potom su se uputili ka Prištini.

Prvi sastanak koji je ova delegacija danas održala, bio je sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a u međuvremenu se oglasila i Srpska lista navodeći da su se njihovi članovi takođe sastali sa američkim zvaničnicima.

U večernjim satima oglasio se i kabinet kosovskog premijera, koji je saopštio da je Kurti, zajedno sa više drugih prištinskih zvaničnika, ugostio delegaciju iz SAD-a.

Kurti se na sastanku pohvalo sa „dostignućima“ kosovske vlade u prethodnoj godini.

„On je sa njim podelio najnovije ekonomske i demokratske pokazatelje u zemlji i istakao zajedničke ciljeve razvoja i demokratizacije“, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog premijera.

Zahvalio se SAD-u na „kontinuiranoj komunikaciji i posvećenosti“.

„Sjedinjene Američke Države su nezaobilazan partner i saveznik Kosova“, kazao je Kurti, ističući ciljeve zemlje za još snažnije partnerstvo sa SAD-om i integraciju u NATO.

Razgovaralo se o dijalogu i odnosima Beograda i Prištine, ali i o evropskom planu.

„Istaknuta je potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz obostrano priznavanje u centru“, naglašava se u saopštenju.

Sastanku sa Kurtijem su uz Šolea i specijalnog izaslanika, Gabrijela Eskobara, prisustvovali i drugi zvaničnici SAD-a, uključujući i ambasadora ove zemlje u Prištini, Džefrija Hovenijera.

Sa druge strane, prištinsku delegaciju činili su glavni pregovarač i zamenik premijera, Besnik Bisljimi, ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, poslanica Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja i drugi.

Derek Šole, kao i Gabrijel Eskobar razgovarali su i sa predstavnicima opozicije na Kosovu, a  iz Prištine odlaze u Beograd, gde će se na radnom ručku sastati sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

Comments

Pročitaj još