• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Stalno govorimo o gašenju požara, to pokazuje da Kurti ne želi dogovor

Foto: RTS, print screen

Posle uklanjanja barikada, međunarodna zajednica poručuje da je najvažniji zadatak da se ne sklizne u novu krizu i da Beograd i Priština treba da stvore atmosferu koja će doneti produktivnu diskusiju o normalizaciji odnosa. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da prvo treba da se implementiraju već postignuti dogovori. Poručuje da će se sa politikom otpriznavanja nastaviti.

Iz Brisela i Vašingtona stižu poruke da sada treba iskoristiti zalet za razgovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ambasador Hil priliku za to vidi već posle praznika.

S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da je to krajnje optimističan pogled, ako se ima u vidu da je s druge strane Aljbin Kurti.

“Možemo samo očekivati neku novu temu koja bi bila neki novi izvor moguće eskalacije. Kao što vidite, sama činjenica da stalno razgovaramo o gašenju požara pokazuje da Kurti ne želi dogovor. Kada dođu predstavnici međunarodne zajednice i razgovaraju s Vučićem i sa mnom, kažu: svesni smo da je teško postići dogovor dok je Kurti tu”, rekao je Dačić.

Iz međunarodne zajednice su stigle, kako je rečeno, nikada jače garancije da će Srbi biti zaštićeni. Dačić napominje da je poverenje u međunarodnu zajednicu, ipak, narušeno.

“Stepen poverenja je veoma narušen kada je reč o predstavnicima međunarodne zajednice. Ono o čemu smo razgovarali pre devet godina i dalje je aktuelno. Prva tema za nas nije postizanje ili očekivanja da donosimo neki finalni dogovor o KiM, već realizacija davno dogovorenog – formiranje ZSO, uključujući i sve ove stvari kojima smo i ovih dana bili svedoci koliko mogu da unesu nestabilnost – način regulisanja situacije na severu KiM, na koji način kosovska policija može biti prisutna”, naveo je Dačić.

Comments

Pročitaj još