• Početna>
  • Vesti>

„Krst u magli na Malom Zvečanu“ u finalu konkursa za 100 najlepših fotografija Srbije, glasanje do večeras

Foto: Miroslav Lazarević

Slika našeg sugrađanina, Mitrovčanina Miroslava Lazarevića, „Krst u magli – Mali Zvečan“, u finalu je konkursa „100 najlepših slika Srbije“ na sajtu slikesrbije.rs.

Prema rečima organizatora, konkurs ima za cilj prikupljanje najlepših fotografija Srbije na jednom mestu.

„Svakog dana fotografi, ali i oni koji to nisu, naprave hiljade snimaka koji našu zemlju prikazuju u predivnom svetlu. Naš cilj je da, u duhu zadužbinarstva, sakupimo i svima prikažemo tu jedinstvenu i neponovljivu lepotu“, naglasio je organizator.

Trenutno se slika našeg sugrađanina nalazi na drugoj poziciji. Za nju možete glasati još danas do 23.59. Da biste glasali potrebno je registrovati se klikom na opciju „registruj se“ u gornjem desnom uglu sajta. Nakon registracije, na imejl-adresu će vam stići verifikacioni link. Posle obavljene verifikacije naloga, potrebno je osvežiti stranicu, i lajkovati sliku klikom na ikonicu srca koja se nalazi odmah ispod slike.

Prema rečima autora, slika je nastala u cik zore, i urađena je bez ikakvih efekata – osim prirode i veštog oka fotografa.

„Igra svetlosti, jutarnja magla i karakterističan položaj samog Malog Zvečana doprineli su da slika izgleda gotovo nestvarno. Komentari prijatelja još pre nego da ovu sliku uopšte pošaljem na konkurs za 100 najlepših slika Srbije, bili su da na neki poseban način ona simbolizuje naš život ovde, kao i veru u Boga, ali i krst koji nosimo, te svetinje koje nas održavaju. Iako nam to možda ponekad ne deluje tako, vera i sloga su uvek tu, koliko god maglovito delovalo, ali i putokaz, koji ume da nam bude često maglovit. A ovaj krst upravo to i predstavlja. Neizmerno sam zahvalan svim ljudima koji su glasali i tokom prvog kruga, među stotinama fotografijama, stranici Visoki Dečani koja me je podržala i drugim stranicama, a i sada u finalu, to zaista nisam očekivao. Verujem da je svako prepoznao simboliku koju ova fotografija nosi.“

Inače, pre ovog kruga, bio je održan prvi krug, gde je od strane stručnog žirija izabrano 12 najlepših slika od više stotina koje su pristigle na njihovu adresu. Tada je Miroslavljeva slika bila ubedljivi pobednik prvog kruga, sa gotovo dvostrukom razlikom u odnosu na tadašnju drugoplasiranu.

Ujedno, tokom prvog kruga glasanja bilo je više fotografija sa predelima sa Kosova i Metohije, koje su se visoko plasirale. Među svim ovim slikama, pored Miroslavljeve, u finalu se sada nalazi i fotografija slikana na Brezovici, sa malim štencima Šarplaninaca, koja je trenutno prvoplasirana.

Comments

Pročitaj još