• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje 78. rođendana lista “Jedinstvo”; Dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost Momirka Čanković

Foto Radio Mitrovica sever

List “Jedinstvo” kao svedok svih dešavanja na Kosovu i Metohiji, uprkos svim teškoćama i izazovima neguje i unapređuje nacionalnu kuturu. Danas proslavlja 78 godina postojanja i rada, godine sa kojima se retko koji štampani medij može pohvaliti. U prostorijama redakcije ovog lista okupili su se novinari, saradnici i kolege i skromnije nego obično obeležili rođendan.

Na početku se kolegama i svim prijateljima lista “Jedinstvo”, koji su došli na obeležavanje rođendana, zahvalila direktorka NIJP ”Panorama”Jedinstvo Rada Komazec.

“Jedinstvo je rođeno u jeku ljutih borbi za slobodu i valjda mu je rođenjem predodređeno da nosi slobodarski duh i da se bori za opstanak, kao i narod koji mu služi da ostane na vekovnoj dedovini. Raslo je sa generacijama čitalaca i u svakom vremenu i svakom razdoblju bio je pouzdan i medij kojem se veruje.

 U svom trajanju koje se proteže na dva veka, “Jedinstvo” je zabeležilo dva rata, progon  srpskog stanovništva sa najvećeg dela teritorije naše pokrajine, bombardovanje i evo na žalost i danas beleži golgotu srpskog naroda. Danas umesto da na naslovnicama stoje prigodne rođendanske čestitke, na naslovnicama je naša realnost, realnost kosovsko- metohijskih Srba, a umesto torte imamo gorak ukus “ rekla je Rada Komazec direktorka  NIJP”Panorama” Jedinstvo.

Priča o “Jedinstvu” je priča o Kosovu i Metohiji , o ljudima koji su ga stvarali i svima onima koji su svojim intervjuima doprineli da postoji i opečatili time njegove stranice, dodala je Komazec.

Podsetila je na Jedinstvo nekada ,…”U najvećoj zgradi u Prištini, svetlela je srpska reč, čuvar i rizničar ćirilice, srpskog identiteta. Svi tadašnji novinarski i književni krugovi razvijali su se oko Jedinstva, koje je bilo otvoreno prema svima. To je jedini mediji, kako kaže u bivšoj zajedničkoj državi , koji je ukazivao kuda vodi albanska ideologija i separatistički pokreti i na neki način bio je rame za plakanje mnogim Srbima iz seoskih sredina, jer je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bio nepodnošljiv pritisak na srbe da se sele sa svoje zemlje.

Ovo nije politički govor, ovo je sve zabeleženo na požutelim stranicama lista, koje sam puno puta prelistala i pročitala. Sedamdeset osam godina ljubavi, prijateljstva, druženja sa čitaocima, a koliko je teško breme uspeha, strahova, požrtvovanja, koje su utkali svi novinari, fotoreporteri, lektori, znaju najbolje oni koji i danas poštujući visoke stndarde profesije pišu novinske redke za “Jedinstvo”, zaključila je Komazec.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević čestitao je kolegama 78 godina postojanja i rekao da ne zna ko bi osim “Politike” na Balkanu mogao da se pohvali tako dugom tradicijom.

“Sve ono što je osuđeno da nestane, opstaće ako ima istine i pravde. “Jedinstvo” je bilo osuđeno da nestane, a danas vidimo da je  gotovo jedini štampani medij na KiM, jedine naše novine, koje možete uzeti i otvoriti i videti da u njima postoji život, da možete otvoriti i reći “da to je istina o tome šta se kod nas na Kosovu dešava”

“Kosovo i metohiju ne možemo razumeti ako ne razumemo mozaik. Jedinstvo je važna kockica u tom mozaiku i bez nje bi slika o Kosovu i Metohiji izgledala sasvim drugačije. Ne možemo shvatiti suštinu centralnog Kosmeta bez reportaža Momirke Čanković, ne možemo sliku kosovskog pomoravlja videti bez Sonje Ivković na onaj jedini ispravni način, a to je način terena, način tabana, kako jedino možete opipati vrednosti u jednom tekstu.

Rakočević se zahvalio Radi Komazec za podsećanje na Jedinstvo nekada. “Za sve nas je ulazak u “Jedinstvo” tada u Prištini, značio ulazak u praznik, u život knjiga, u život “stremljenja”. Pamtim kao studenti, kada bi videli velike ukoričene sveske “Jedinstva”, shvatali smo da tu živi literatura, da tu živi život i da ćemo mi tu među tim koricama jednog dana živeti. Nikada nežemo zaboraviti to i nikada nećemo dopustiti da “Jedinstvo” ne bude u našim rukama, šta god i kako god da se desi.

Rakoćević je ponovio da je “Jedinstvo” ona kockica u mozaiku Kosova i Metohije na koju se oslanja istina, profesija i potreba da opstanemo.

Momirka Čanković dopisnik “Jedinstva” iz Gračanice, dobitnik je nagrade “Mirko Čupić”, koju ovaj list tradicionalno dodeljuje za novinarsku hrabrost.

Obraćajući se prisutnima rekla je da “Jedinstvo” svemalo 80 godina svedoči i pronosi priču o svemu što se dešava na KiM i da joj je drago što je deo ovog kolektiva i što je, kako je rekla, jedan mali deo te velike priče.

“Ova nagrada nosi ime čoveka koji je pisanjem ostavio dubok trag ne samo u “Jedinstvu”. Mirko Čupić je bio hrabar čovek.Vreme u kome je on živeo, bilo je vrlo teško i puno iskušenja a on odlučan u tome da prenosi istinu o životu Srba na Kosovu i Metohiji, da svedoči o jednom sistemu i režimu koji nije bio prijateljski nastrojen niti prema Srbiji niti prema srpskom narodu. Često je zbog toga bio kažnjavan, proganjan ali nije odustajao i iz tog razloga je za mene ova nagrada i velika obaveza da treba nastaviti tim putem i svedočiti o životu Srba na Kosovu i Metohiji”, rekla je Čanković.

“Moram još više, moram još bolje i moram da beležim sve ono što naše ljude ovde muči i sav ovaj njihov trud da ovde ostanu i čuvaju ono što su od predaka nasledili”, dodala je.

Čestitke listu “Jedinstvo” povodom 78 godina rada uputili su premijerka Srbije Ana Brnabić,, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, književnik Matija Bećković kao i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Comments

Pročitaj još