• Početna>
  • Vesti>

Petković sa šeficom Kancelarije UN o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa predstavnicom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, kojoj je preneo stav Beograda po pitanju najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Petković je sagovornicu informisao o jučerašnjem skupu više od 10.000 Srba kod Krsta, u Rudaru, na kome je srpski narod pokazao da se zalaže za mir i da će jedinstvom i zajedništvom odgovoriti na teror Prištine i ostati na svojim vekovnim ognjištima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je skrenuo pažnju i na učestala hapšenja srpskih policajaca, koja po njegovim rečima, imaju za cilj zastrašivanje Srba kroz institucionalno nasilje i nastavak progona i reperesije.

“Današnje objavljivanje najnovijeg spiska za hapšenje viđenih Srba, pa i članova najuže porodice predsednika Aleksandra Vučića, najava je zastrašujućeg terora koji se u Prištini sprema za srpski narod u pokrajini” je Petković.

Petković je obavestio gošću da su Srbi na Kosovu i Metohiji odlučni da se na miran i neneasilan način suprotstave pretnjama koje svakodnevno stižu iz Prištine, poručujući da neće odustati od svojih opravdanih zahteva, da se puste na slobdu neosnovano uhapšeni, da se povuče kosovska policija sa dugim cevima i oklopnim vozilima sa severa i da KFOR garantuje da više neće dolaziti na sever i da se uklone spiskovi za hapšenje najviđenijih Srba, a formiranje ZSO je uslov za vraćanje Srba u institucije.

On je sagovornici preneo i uveravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i do sada i da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situaciju u pokrajini. Petković je naglasio značaj zahteva koji je Srbija uputila komandantu KFORa o vraćanju srpske vojske i policije na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

„Značaj Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava je nemerljiv i shodno tome očekujemo de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i sprečiti sve one koji prete destabilizacijom regiona i novim konfliktima“ zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još