• Početna>
  • Vesti>

Zvaničnici u Briselu: Članice EU za hitno smirivanje situacije na Kosovu i nastavak dijaloga

Foto: Stockphoto

Članice Evropske unije (EU) podržavaju izveštaj visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela i stav da se hitno obustavi napetost na severu Kosova, uz neodložni nastavak dijaloga Beograd-Priština na temelju „predloga EU za zaokruženo rešenje odnosa dve strane kojim se ne predviđaju rokovi“.

Kako su agenciji Beta preneli diplomatski zvaničnici u Briselu, EU, njene članice i posrednici u dijalogu, kao i američki partneri smatraju da se mora učiniti prodor ka rešenju za spornu situaciju oko Kosova zato što više nema vremena i zbog „prelivanja upliva ukrajinskog rata i na Balkan, gde Rusija vidljivo deluje“.

Šefovi država ili vlada EU su na zasedanju u Briselu primili na znanje rezultate najnovijeg razgovora specijalnog izaslanika Unije Miroslava Lajčaka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Beograd i Priština, kako je rečeno, moraju imati na umu da bi novo zaoštravanje i nasilje zakočilo dijalog i krivce dovelo do toga da budu isključeni iz procesa pridruživanja EU.

Na zasedanju lidera EU nije bilo rasprave o Kosovu jer to nije bilo ni predviđeno pa nema ni stava o tome u zaključcima samita Unije, ali je „snažno osećanje u EU da se hitno mora preduprediti zaoštravanje, smiriti napetost i nastaviti nesmanjeno posredovanje Borela i Lajčaka“, rekli su evropski izvori.

Kontakti su mogući i pre Božićnih i Novogodišnjih praznika, ali zasad je teško zamislivo da bi se neki susret Vučića i Kurtija u sklopu dijaloga mogao možda upriličiti pre druge polovine januara, „izuzev da to zahteva nova opasna situacija“, predočili su evropski diplomatski zvaničnici u Briselu.

Na pitanje da li „evropski, odnosno dopunjeni nemačko-francuski predlog“ nudi neko rešenje ne samo s načelima, već i preciznim ustrojstvom i očekivanjima da se postigne u neko dogledno vreme, evropske diplomate su uzvratili da se „iz vrlo razumljivih razloga, nikakve pojedinosti neće iznositi na videlo, ali to mora da se postigne što je pre moguće, iako bez ikakvih rokova koji bi samo otežali pregovore“.

Trenutno je situacija na severu Kosova relativno mirna i „verujemo da su Vučić i Kurti izgleda shvatili da nikako za njih neće biti dobro ako bi došlo do novog zaoštravanja“, rečeno je.

Borel je, dolazeći na samit EU, rekao da će na osnovu rezultata posete Lajčaka Prištini i Beogradu podneti izveštaj liderima Unije i predočio da je apsolutno nužno da se „problemi prevaziđu, barikade uklone i sedne za sto i pregovara o predlogu EU za postizanje koherentnog i trajnog rešenja zategnutosti između Prištine i Beograda“.

Comments

Pročitaj još