• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Barikade na severu KiM ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, regaujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na KiM.

“Tu su ne samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje treba da garantuje EU”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Prema njenim rečima, barikade su poziv na mir i, takođe, poziv na akciju međunarodne zajednice da počne da radi svoj posao! “Dakle, da, pomozite Kurtiju da ukloni barikade i zajedno sa njim ćete ukloniti sve što je ostalo od vašeg autoriteta i kredibiliteta”, istakla je ona.

Brnabić je istakla da po svemu sudeći, Kvinta, zajedno sa Boreljom, navodi da barikade na severu Kosova i Metohije moraju da budu uklonjene jer su nelegalne.

“Zanimljivo, nisu toliko glasni o nezakonitosti hapšenja Srba, na primer Dejana Pantića, koji je uhapšen juče bez ikakvih dokaza, ili kada kosovska policija krši Briselski sporazum ulaskom u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, naoružana dugim cevima”, napisala je ona.

Ana Brnabić je naglasila da ti ljudi na barikadama jasno izražavaju svoj protest i to rade mirno, a da je jedini način da ih čuju, nažalost, na barikadama.

“Da li ste li ih čuli kada im je u januaru ove godine oduzeto pravo glasa? Ne baš. Da li ste ih čuli pre tri meseca kada im je Priština zaplenila imovinu za izgradnju nelegalnih vojnih stanica? Apsolutno ne”, napisala je premijerka Srbije. Ona se zapitala: “Da li ste ih čuli 136 puta kada su različite srpske porodice napadnute samo ove godine (50 odsto više od dolaska Kurtija na vlast u Prištini)? Ne”. “Obraćate pažnju samo kada su na barikadama”, istakla je premijerka.

Comments

Pročitaj još