• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Uputićemo zahtev komandantu KFOR-a, za raspoređivanje vojske i policije Srbije na teritoriju KiM

Foto RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti nakon najnovijih događaja na Kosovu . Rekao je da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja policajca Dejana Pantića, sa čijom je suprugom Suzanom je razgovarao. Predsednik je istakao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Vučić je poručio da ne dolazi u obzir da se pregovara o bilo čemu dok se ne formira ZSO. Takođe, istakao je da ZSO ne može da bude deo nekog novog dogovora, jer to deo starog sporazuma.

Vučić je pokušao da sublimira sve ono što se danas dogodilo, ono što će se dogoditi, kao i o potezima Republike Srbije. Govorio je o Kosovu i Metohiji, o međunarodnoj poziciji Srbije ali i o ostalim važnim temama koje znače život i koje su od presudnog značaja za napredak Srbije.

„Danas je na  Kosovu i Metohiji uhapšen Dejan Pantić, uhapsile su ga jedinice kosovske policije,otac troje dece. On je do skora nosio uniformu kosovske policije, a optužio ga je ministar unutrašnjih poslova Kosova Svećlja i neki drugi, za terorizam. A da objasnim, zašto za terorizam, onog dana kada smo imali Samit u Tirani i kada su oni pokušali da upadnu u prostorije opštinske izborne komisije, na šta nisu imali pravo, on je optužen za terorizam. On čovek živi u toj zgradi,Tri solitera, u čijoj je blizini sedište Opštinske izborne komisije i nosio je hleb i namirnice u svoj stan gde živi sa decom i suprugom Suzanom. Sa njom sam razgovarao večeras i rekao joj da vodimo računa o tome. Naravno, naše službe su veoma ozbiljno ispitale ceo slučaj, razgovarao sam sa našim međunarodnim partnerima, ukazao im na bezobzirnost onih koji su takvu akciju sproveli i još jedanput ugrozili mir, i kao što sam više puta ponovio nikada ne možete sa sigurnošću da dočekate sledeći dan, jer ne znate šta im je novo na pameti.

On se i dalje nalazi u protiv pravno i potpuno suprotno Briselskom sporazumu,normama međunarodnog javnog prava ali i suprotno njihovim zakonu,izgrađenim prostorijama gde ga i dalje protivpravno drže. Na to su reagovali Srbi koji samo čekaju dan kada će neko po njih da dođe, gde će da se pojave dvojica albanskih svedoka, koji će da kažu da je taj počinio neko krivično delo i da završi iza rešetaka.

Pre par dana smo bili svedoci napada na jednu čitavu enklavu, ne samo na kuću Petrovića,i kada neke srpske sluge Aljbina Kurtija kažu da vino treba da se vrati ovoj porodici, treba da znaju da je to vino uništeno, 25 vrsta vina, od toga 7 različitih vrsta grožđa bačeno u istu cisternu. Dakle da ne obmanjuju narod ako ih je već sramota od svega toga što rade i ako moraju da služe onima, koji bi da okupiraju i srpsku teritoriju i da proteraju srpski narod. Sutra ću se sastati sa gospodinom Petrovićem, i pomoći da ta porodica jakih i snažnih ljudi opstane u Velikoj Hoči, u toj anklavi na svega 25 km od Prizrena i 56 km od Orahovca“,rekao je Vučić.

Sve sam ovo ,kaže, ispričao da bih vam dočarao atmosferu i rekao šta je to sa čime se Srbi suočavaju. Sve što rade obrazlažu kao rutinske akcije i kontrole poreske policije. Zatim je pokazao fotografije iz velike Hoče , ali i iz Leposavića, gde su dan pre specijalne jedinice upale u dečije obdanište bez ičijeg odobrenja. Toliko o pravu i pravdi ali i o onima koji ih štite, dodao je.

Zatim je podsetio na noć, kada je 300 policajaca došlo na sever Kosova, kako su rekl, čak i bez oružja, i potom ponovo pokazao fotografije koje dokazuju suprotno, na kojima su opremljeni policajci sa prstom na obaraču dugih cevi, i dodao da oni,kao takvi, nemaju pravo da ikoga nazivaju teroristima.

Predsednik Srbije je pokazao večeras dokument EU iz 2015 godine, o napretku u normalizaciji odnosa i napretku u  formiranju  Zajednice srpskih opština ili asocijacije većinski srpskih opština na Kosovu. 2018 godine dat je mandat upravljačkom timu  za izradu statuta ZSO i postoji meil na kome je potpis Vinke Radosavljević koja je potpisala dokument ispred upravljačkog tima o pomenutom statutu.

Boravak Srba u institucijama je posledica dogovora u Briselu, odnosno Briselskog sporazuma,rekao je Vučić.

Sa ministrom Dačićem i Anom Brnabić je, kao je rekao, razgovarao o narednim potezima Vlade Srbije.

„Priština je pogazila Vašingtonski sporazum, Priština će 15. ovog meseca sa velikim fanfarama, u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU. To je za nas veoma neprijatan događaj, to je rušenje Vašingtonskog sporazuma, oni misle da je to urađeno za vreme republikanskih vlasti i da mogu da gaze po tome kako god hoće. U skladu sa tim ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jer u skladu sa članom 49. Ugovora o EU, prijem mogu da traže samo države, suverene i nezavisne države, a ne one koje to svakako nisu, koje ne priznaju više od pola sveta. Znam da će moje pismo značiti mnogo manje nego neka poruka iz Berlina ili Vašingtona, ali to je to što mi možemo da uradimo. Uložili smo mnogo truda i borbe i danas smo usaglasili tekst.

Uputićemo danas zahtev komndantu KFOR-a, da obezbedi raspoređivanje vojske i policije Srbije na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom SB UN. Odluka Vlade u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsednicom vlade biće doneta u ponedeljak ili utorak.Uputićemo je komandantu KFOR-a Anđele Mikelu Ristućiju“, rekao je predsednik Srbije.

“Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dopušteno da se vrate na KiM da bi obavljao funkcije, kako su navedene u aneksu 2. Do danas sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku Vojske i policije Republike Srbije”, rekao je Vučić čitajući deo usaglašenog teksta zahteva.

Istakao je da “nema iluzija i da zna da će oni taj zahtev da odbiju”.

“Pravnički jezik je ovde vrlo precizan, pa ćemo onda da vidimo dalje korake, ali je dobro, da nam jednog dana ne bi rekli da nikada to nismo tražili i da nikada nijedna Vlada i niko nije smeo to da pita, zato što su nam držali sekiru nad glavom i rekli ‘pitate li to, vi ste gotovi’ i onda znate da sledi hibridni rat protiv vas i vaše vlade”, rekao je Vučić.

Predsednik je ocenio da ova situacija na KiM Amerikancima ne odgovara, ali da nekim drugima odgovara, i ne veruje da je Kurti sve sam smislio.

Vučić je istakao da žestoke spoljne pritiske na Srbiju očekuje već od 17. decembra.

Tada će, kaže, predstavnici Nemačke, Francuske i SAD i EU zajedno biti u Beogradu da objasne kako moramo da se ponašamo, i kakve će biti posledice ako se ne ponašamo tako.

Comments

Pročitaj još