• Početna>
  • Vesti>

Deklaracija iz Tirane o perspektivi Zapadnog Balkana u EU

Foto: EPA/EFE

Lideri Evropske unije i država članica potvrdili su u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja na temelju kredibilnih reformi i načela vlastitih rezultata, što je, kako su naglasili, u uzajamnom interesu.

Deklaracija pozdravlja napredak koji su partneri Zapadnog Balkana napravili na putu ka EU od Samita EU – zapadni Balkan na Brdu kod Kranja u oktobru 2021. godine, navedeno je u drugoj tački dokumenta kojim se članice Zapadnog Balkana, koje to još nisu učinile, pozivaju da se usklade sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU.

U Deklaraciji, koja ima 33 tačke, lideri EU nagalašavaju da ostaju najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za region, takođe podstiču na važnost reformi i naglašavaju da će podržavati opredeljenost partnera Zapadnog Balkana za inkluzivnu regionalnu saradnju i jačanje dobrosusedskih odnosa.

U dokumentu na prvom mestu navode da su oni, ‘lideri EU i njenih država članica, uz konsultacije sa liderima Zapadnog Balkana, održali Samit, prvi put u regionu zapadnog Balkana i zaključili da eskalacija agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost”.

Važnost strateškog partnerstva 

EU u jednoj od tačaka pozdravlja odlučnost partnera Zapadnog Balkana da podrže temeljne evropske vrednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima, jačanjem demokratije, vladavine prava.

Deklaracija naglašava i potrebu za trajnim naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i za povećanom podrškom za dobro upravljanje, unapređivanje ljudskih prava, ravnopravnost polova i prava osoba koje pripadaju manjinama.

Kredibilitet te opredeljenosti, kako dodaju, zavisi od sprovođenja neophodnih reformi.

Nalgašavaju da su “osnaženo civilno društvo i nezavisni i pluralistični mediji sa punim poštovanjem slobode izražavanja ključne komponente bilo kojeg demokratskog sistema”.

Navode da je zajednički nastup sa EU jasan znak strateške orijentacije partnera Zapadnog Balkana sada važan više nego ikad jer “agresorski rat protiv Ukrajine eskalira”.

“Zajednička vizija budućnosti znači obostrane odgovornosti i deljene vrednosti”, navodi se u Deklaraciji kojom se ponovo apeluje na partnere Zapadnog Balakana da ostvare brz i stalan napredak ka punom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa time, uključujući i restriktivne mere EU.

Lideri EU pohvaljuju one koji već pokazuju stratešku opredijeljenost u pogledu potpunog usklađivanja sa zajedničkom spoljnom politikom i podstiču one koji se nisu uskladili da to učine.

Navode i da će podržavatu poljoprivedu, sprovođenje zelene agende, produbiti sektorsku saradnju, ubrzati i produbiti politički angažman i angažman u oblasti politika, uključujući i redovno održavanje samita EU-Zapadni Balkan.

Podsećaju na zajedničku obavezu da se pojačaju napori za pospešivanje integracije Zapadnog Balkana sa unutrašnjim tržištem EU i pozdravljaju angažovanje svih ekonomija ka modernizaciji njihovih platnih sistema, kao i opredeljenost partnera za sprovođenje agendi za inovacije, istraživanja, obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

U Deklaraciji navode da su odlučni u borbi protiv strane manipulacije informacijama i uplitanja, uključujući dezinformacije i druge hibridne pretnje koje pokušavaju da ugroze stabilnost regiona, njegove demokratske procese i perspektivu u EU.

Upravljanje migracijama je i dalje, kako su naveli, zajednički izazov i odgovornost zbog čega je EU povećala finansijsku podršku regionu sa više od 170 miliona evra.

Apeluju da se dalje pojača saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i da partneri sa Zapadnog Balkana uspostave i održavaju odnose sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca.

Očekujemo konkretan napredak ka obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine

Lideri Euvropske unije i država članica su u zaključcima u Deklaraciji koju su potpisali naveli da od Beograda i Prištine očekuju konkretan napredak ka sveobuhvatnom i legalno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, ali i to da se svi do sada dogovoreni sporazumi u potpunosti poštuju i to bez odlaganja.

“To je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj celog regiona i kako bi se osiguralo da strane mogu da idu dalje na svom evropskom putu”, navodi se u Deklaraciji u devetoj od 33 tačke.

U Deklaraciji su naveli da u potpunosti nastavljaju da podržavaju napore visokog predstavnika EU i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

“Ponovo naglašavamo naše jako očekivanje da će se svi postignuti sporazumi potpuno poštovati i sprovesti bez odlaganja”, zaključeno je u Deklaraciji iz Tirane.

Lideri EU i država članica apelovali su na Beograd i Prištinu da se angažuju u konstruktivnom rešavanju sporova i da se uzdrže od jednostranog i/ili provokativnog delovanja koje bi moglo dovesti do napetosti i nasilja.

Takođe apelovali su na obe srane da se uzdrže i do retorike koja nije pogodna za dijalog.

“Podsećamo obe strane na odgovornost koju dele u obezbeđivanju mira i stabilnosti”, naveli su lideri EU i zemalja članica u dokumentu Deklaracija iz Tirane.

Comments

Pročitaj još