• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Idem u Tiranu, boriću se za interese našeg naroda

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će otići u Tiranu na Samit EU i zemalja Zapadnog Balkana kako bi se borio za interese srpskog naroda.

Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara nakon vojne vežbe u Nikincima da li će ići u Tiranu, rekao da je razgovarao sa svim svojim saradnicima, premijerkom Anom Brnabić, ministrom Milošem Vučevićem i predsednicima i premijerima više zemalja.

“Za mene je veoma teško da razumem taj jezik dve strane, pritom ništa nismo uradili, gledamo kako živu glavu našem narodu da sačuvamo, to je izazvalo jed, gnev i bes, ali zaključak je sledeći – nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu, a ako ne bih otišao možda i ne bi bilo koristi, ali bi bilo velike štete za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Dodao je da će u Tirani biti i dosta dobrih stvari za građane – da nemaju dodatne usluge plaćanja rominga kad odu u Nemačku, Francusku, kao i da imamo “obaveze zahvalnosti” i zbog 165 miliona koje ćemo dobiti za energetiku.

“Bez obzira na to što je tema Zapadni Balkan, i što će 20 njih govoriti o sankcijama Ruskoj Federaciji i o problemu Kosova na neadekvatan način, možda su moji saradnici u pravu kad kažu da će makar jedan odgovor čuti”, rekao je Vučić istakavši da će se boriti za interese našeg naroda. 

Predsednik je naveo da će se sutra u Tirani sastati sa holandskim i belgijskim premijerom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

Odgovarajući na pitanje novinara, da li ima zakazane razgovore na marginama samita u Tirani, na koji dolaze gotovo svi lideri EU, među njima i Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, Vučić je kazao da hoće sa belgijskim premijerom Aleksanderom Dekrom sa kojim je razgovarao više puta, i sa premijerom Holandije Markom Rutom sa kojim je razgovaro, kako je kazao, do sada samo u prolazu i da je za njega to iznenađenje.  

Vučić je ranije rekao da niko iz Srbije neće otići u Tiranu zbog imenovanja Nenada Rašića za kosovskog ministra. Kako je danas objasnio, u tom trenutku je reagovao emotivno.

“Uvek vodim računa o svemu i onda me ponekad emocije obuzmu kada ne znate kako da reagujete i šta da učinite”, rekao je danas Vučić.

O sastanku sa Lajčakom 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je juče da će odluku o odlasku u Tiranu Vučić doneti nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje šta je bilo ključno da promeni odluku i da li je tu odluku doneo nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je rekao da sa Lajčakom nije razgovarao o tome, kao i da je pripremio još nekih pitanja o kojima će sutra pričati na Samitu EU – Zapadni Balkan.

“Nisam neko ko nije u stanju da prihvati da je pogrešio ili da je doneo pogrešnu procenu. Smatram da je potrebno to što pre ispraviti, pa makar to bilo samo u taktičkom smislu pogrešna procena, a ne u suštinskom ili strateškom. Nadam se da ne mogu zemlji da napravim štetu svojim odlaskom tamo ili neku veliku grešku, a pripremiću se dobro i videćemo kako će biti”, kazao je Vučić.

Kaže da je Lajčaku kazao da je za Srbiju Zajednica srpskih opština nešto što nema preskakanja.

“Rešite sva svetska pitanja, pa ćemo se vratiti na ZSO. Ne, prvo Zajednica srpskih opština, pa ćemo onda da razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima”, kazao je predsednik Srbije.

Ističe da je to za njega bilo važno i da je to rekao i Lajčaku i najavio da će sutra svima reći isto to.

Comments

Pročitaj još