• Početna>
  • Vesti>

U Lipljanu obeležena hramovna slava Vavedenje presvete Bogorodice i Dan opštine

Foto: RTV Gračanica

U prisustvu brojnih vernika u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice obeležena je hramovna i slava Lipljana. Prazničnu liturgiju služio je vladika Teodosije sa monaštvom Eparhije.

“Neka Gospod sve nas blagoslovi, kao i današnji praznik. Da nas molitve naše presvete Bogorodice štite u ovom životu, i nas, i naš dom, i naše srodnike”, rekao je u besedi vladika raško-prizrenski Teodosije.

Nakon pričešća, presečeni su slavski kolači domaćina slave i određen je kolačar za narednu godinu.

“Hvala Bogu da nas ima u ovom broju, a nadam se da će nas do godine biti još više i da se tako očuva tradicija koju mi ovde godinama negujemo, da pokažemo da smo tu i da ćemo istrajati”,  istakao je domaćin slave Zvonko Mitrović.

“Nastavićemo našu tradiciju sa ciljem da se iz godine u godinu što više Srba okupi ovde, u ovoj bogomolji”, rekao je kolačar Radojica Stanojević.

Praznik Vavedenje je i slava opštine Lipljan, koja je obeležena svečanom akademijom u Domu kulture u Donjoj Gušterici. Sumirajući rezultate rada u tekućoj godini, predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović podsetio je na važnost podrške ovdašnjeg stanovništva.

“Opština Lipljan sa svojih 74 sela do 1999. godine, danas je svedena na manju srpsku zajednicu u samom gradu Lipljanu i 12 sela. Nemamo prava da prekidamo da podsećamo na tu tešku i bolnu činjenicu, ali moramo biti svesni da naših 12 sela i mala, ali hrabra i uporna lipljanska zajednica predstavljaju osnov za našu borbu za opstanak. Ta vera i borba nas obavezuje da za naše sugrađane učinimo sve što je u našoj moći da im olakšamo i unapredimo životne uslove i pružimo svaku vrstu podrške i kreiramo uslove za razvoj i napredak”, istakao je Joksimović.

Učenicima koji su ostvarili zapažene uspehe na školskim takmičenjima dodeljene su zahvalnice, kao i zaslužnim pojedincima i trofejnim sportskim klubovima. Izveden je i prigodan kulturno-umetnički program.

Comments

Pročitaj još