• Početna>
  • Vesti>

Sud u Prištini suspendovao odluku o smanjenju plata nosilaca pravosudnih funkcija

Osnovni sud u Prištini suspendovao je odluku kosovske vlade o smanjenju plata sudijama i tužiocima.

Portal koha.net imao je uvid u rešenje suda u kome je navedeno da se izvršenje odluke Vlade od 23. novembra odlaže do konačne odluke Suda, povodom tužbenog zahteva tužioca, Udruženja tužilaca Kosova.

„Usvaja se predlog tužioca – predlagača Udruženja tužilaca Kosova, kao osnovano. Izvršenje rešenja broj 03/109 od 23. 11. 2022. godine tuženog, Vlade Republike Kosovo, kabineta premijera, odlaže se do konačne sudske odluke Suda, u vezi sa tužbenim zahtevom tužioca“, navedeno je u rešenju suda.

Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 15 dana. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje odluke, navedeno je.

Kosovska vlada je 23. novembra donela odluku o smanjenju plata sudijama i tužiocima u prosečnoj vrednosti od 800 evra.

Predstavnici civilnog društva i pravnici ocenili su da je ta odluka Vlade nezakonita, dok su nakon odluke Vlade Sudski i Tužilački savet Kosova odlučili da „zamrznu“ odnose sa Vladom i da u sudskim postupcima učestvuju i odlučuju samo u određenim okolnostima.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je reagujući na današnju odluku Osnovnog suda u Prištini ocenio da je sud bio „efikasan“ kada su u pitanju prava nosilaca pravosudnih funkcija.

„Ne možemo da se bavimo odlukama koje donosi pravosuđe, ali sa žaljenjem konstatujem da se, kada je reč o njima, oni pokazuju kao veoma efikasni, za razliku od bezbrojnih predmeta na kojima je višegodišnja prašina, koji čame i nisu tretirani ni na vreme ni kako treba. Dakle, šteta je što se pokazuje brzina i efikasnost kada oni sami imaju uski interes“, rekao je Kurti.

Kurti je, upitan da li će povući odluku o smanjenju plata sudijama i tužiocima, naglasio da kada su ljudi navikli na privilegije, njihovo ukidanje deluje kao nepravedno.

Ali, kako je rekao, to nije nepravda, već su nepravedne privilegije koje su imali.

Comments

Pročitaj još