• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Svet malih skulptura” Dragana Dacija Nedeljkovića otvorena u Galeriji Fakulteta umetnosti

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba „Svet malih skulptura“ Dragana Dacija Nedeljkovića otvorena je večeras u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Izložba, koja obuhvata više od dve decenije stvaralaštva, predstavlja prikaz umetničkih skulptura, koje su nastale na Fakultetu umetnosti.

Autor izložbe Dragan Nedeljković kaže da mu je figuracija uvek bila interesantna i uvek motivisala da radi sa novim oblicima.

„Ovo su minijature koje sam samostalno uradio a tu su i figuracije, apstraktne figure i portreti. Radio sam i stvarao iz glave, ono što sam osećao u tom trenutku i ono što može da se izvuče iz tog materijala. Uvek mi je bila interesanta figuracija“ rekao je Nedeljković.

Dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević pozdravila je prisutne i poručila da je Nedeljković svojim radom ostavio veliki trag.

Izložbu je svečano otvorio prof. Peko Nikčević, koji je rekao da Fakultet umetnosti nikada više neće biti isti bez Nedeljkovića.

Dragan Nedeljković rođen je 1. decembra 1957. godine u Prištini. Tokom života sticao je neposredna saznanja iz različitih oblasti i bogatio ličnost za mnoga egzaktna i egzistencijalna iskustva koja će kasnije uneti u svoj rad i iznedriti senzibilnu umetničku estetiku.

Zahvaljujući ranije stečenim veštinama i sposobnosti da lako savlada nove, učestvovao je u izvođačkim radovima na spomenicima namenjenim javnom prostoru širom Kosova i Metohije. Od 2019. godine počeo je da radi na ciklusu minijatura inspirisan motivima iz života srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije. Izlagao je u Gornjem Milanovcu i Zrenjaninu.

Izložba je organizovana povodom Nedeljkovićevog odlaska u penziju, koji je član radnog kolektiva Fakulteta umetnosti od 1995. godine.

Comments

Pročitaj još