• Početna>
  • Vesti>

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević obišao radnike RTV Gračanica koji su jutros stupili u štrajk glađu, u večernjim satima štrajk “zamrznut”

Foto: Medija centar Čaglavica

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević obišao je danas 22 radnika RTV Gračanica, koji su jutros stupili u štrajk glađu sa zahetvom da im se povećaju plate i da dobiju „kosovski dodatak“. U isto vreme, odluku o štrajku glađu, donelo je i 15 radnika Televizije Most iz Zvečana.

“Medijska zajednica na Kosovu i Metohiji je najzdraviji deo društva. U njoj možete čuti različite glasove koji moraju imati minimum održivosti.  Dok sa jedne strane imate ljude sa malim i sigurnim platama, sa druge su oni koji ne znaju da li će sledećeg meseca imati primanja”, poručio je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević, nakon obilaska zaposlenih u “RTV Gračanica“ koji su jutros započeli štrajk glađu.

Članovi Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Javnog preduzeća „MREŽA MOST” – “TV MOST” u Zvečanu i “RTV Gračanica“ u Gračanici ovim činom, kako su rekli, žele da skrenu pažnju javnosti na egzistencijalnu ugroženost sa kojom se suočavaju. Istakli su da neće odustati od štrajka dok im se ne ispune zahtevi.

Rakočević je istakao da desetine menadžera pišu projekte i tako preživljavaju, ne znajući hoće li se njihov medij ugasiti i hoće li njihovi zaposlani imati minimalna primanja. Slučaj „RTV Gračanica” nije takav. U ovom trenutku 22 zaposlena traži ispunjenje obećanog kosovskog dodatka.

“Drugo, u ovoj medijskoj kući je premali broj novinara. Ne mogu četiri novinara pokrivati zahteve televizije, radija i sajta. Tehnički, postoje ogromni problemi. Sve se to nagomilalo u zahtev koji je sada rezultirao štrajkom glađu”, rekao je Rakočević.

Posebno je naglasio da štrajk glađu nije dobar, smatrajući da niko ne treba da dovodi svoje zdravlje u opasnost, uskraćujući sebi osnovne životne potrebe, kako bi ukazao na problem. Dodao je da kosovski dodatak može biti važan u pružanju podrške svim medijima.

“Mi ne možemo odvajati ljude po određenom sistemu i reći ‘vi ste zaslužili kosovski dodatak, pa ćete ga dobiti, a vi niste’. Kosovski dodatak bi trebalo da podrazumeva i više novca za projekte medijima na Kosovu i Metohiji, odnosno, da znači stabilnost za medijskog profesionalca, bez obzira u kom sistemu radi i kojoj firmi pripada”, zaključio je Živojin Rakočević.

Ranije danas, 37 članova sindikalne organizacije koji su stupili u štrajk, naveli su u saopštenju da je njihov zahtev povećanje plata i dobijanje „kosovskog dodatka“. Istakli su da im nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja i pokušaja da razgovorom dođu do rešenja, ništa drugo ne preostaje, osim štrajka glađu.

U večernjim satima doneta odluka o “zamrzavanju” štrajka

Oko 37 članova Sindikalne organizacije JP „Mreža Most“ iz poslovnih jedinica TV Most i RTV Gračanica, koji su juče u jutarnjim satima stupili u štrajk glađu zahtevajući povećanje plata, , u večernjim satima su odlučili da privremeno obustave štrajk, kako bi dali šansu razgovorima.

“Obaveštavamo vas da su radnici i članovi poslovnih jedinica TV Most i RTV Gračanica doneli odluku,da se štrajk glađu zamrzne do ponedeljka 05. 12. 2022. godine i da se daje mogućnost i prednost razgovorima.
S obzrom da je sveobuhvatna bezbedonosna situacija na KiM teška i složena i da se naša država Srbija svakodnevno bori za opstanak srpskog naroda na KiM, smatramo da je kao što smo prethodnih meseci govorili , da naše probleme rešimo razgovorom i da ćemo u saradnji sa ostalim poslovnim jedinicama usaglasiti stavove o daljim koracima” navedeno je u saopštenju.

Članovi ovog sindikata stupili su u štrajk u nameri da ispune svoje višegodišnje zahteve o povećanju plata i dodeli kosovskog dodatka, jer kako kažu apeli koje su do sada upućivali višim instancama nisu dali rezultate.

Comments

Pročitaj još