• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada usvojila odluku o smanjenju plata u pravosuđu, sudstvo i tužilaštvo negoduje kao i opozicija

Kosovska vlada izglasala je danas više nacrta zakona među kojima je i o zaposlenima u kosovskom pravosudnom sistemu kojim se predviđa smanjenje plate, odnosno ukidanje prethodno uvedenog povećanja. Odluka je naišla na negodovanje predstavnika tužilaštva i sudstva koji su u međuvremenu zatražili njeno ukidanje, najavili da će smanjiti svoj rad i prekinuti komunikaciju sa vladom. Kritike stižu i iz dela opozicije i civilnog sektora.

Kosovska vlada odlučila je danas da izmeni i dopuni odluku od 2020. godine čime se plate u pravosudnom sistemu, uključujući i Ustavni sud vraćaju na, kako se navodi, nivo utvrđen prethodnim zakonskim propisom. Nakon novih odluka kosovske vlade „pljuštale“ su kritike opozicije i civilnog društva i predstavnika pravosudnih vlasti.

Haradinaj: Kurti odlučio da uništi pravosudni sistem

Lider AAK Ramuš Haradinaj kritikovao je Kurtija zbog, kako je naveo, „uništavanja države“ i pozvao ga da vrati plate sudijama i tužiocima.

„Aljbin Kurti je preuzeo misiju uništenja države. Nakon što je izazvao opasnost na severu, zastoj u dijalogu i raskid sa Amerikancima, danas je odlučio da uništi pravosudni sistem. Odlukom vlade da ukine moju odluku o povećanju plata sudijama i tužiocima, od danas će pravosuđe raditi sa prepolovljenim platama. Tužioci i sudije koji svakodnevno štite državu i pravdu, danas su na udaru premijera destrukcije“, poručio je Haradinaj.

Predsednik poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, ocenio je da je vlada u ime reformi „deformisala državnu administraciju“.

Bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, na svom Fejsbuk profilu poručio je da „u vremenima krize, sa najvećom inflacijom u poslednjih 30 godina, plate treba da rastu, a ne da se smanjuju“.

Sudski i Tužilački savet najavili da će da smanje rad i prekinu komunikaciju sa vladom

Prištinska Koha prenosi da je šest organizacija civilnog društva zatražilo od kosovske vlade da poništi ovu odluku. Isti zahtev potom su uputili i predstavnici Sudskog saveta i Tužilačkog saveta Kosova.

Sudski savet Kosova odlučio je da smanji svoje usluge u sudovima i obustavi svaku saradnju ili aktivnosti gde su prisutni predstavnici kosovske vlade, a zbog odluke o smanjenju plata sudijama i tužiocima, javila je takođe Koha.

Albert Zogaj, predsednik Sudskog saveta rekao je na vanrednoj konferenciji da su bili prinuđeni da donesu ove odluke. Ujedno je upozorio i na druge mere ukoliko kosovska vlada ne povuče odluku o platama.

Tužilački savet Kosova u međuvremenu je izneo iste stavove.

Oni su takođe zatražili da se odluka odmah poništi, te na vanrednoj sednici saopštili da je reč o flagrantnom mešanju u nezavisnost tužilačkog sistema.

Takođe su najavili da će rad tužilaštava biti smanjen i da će se nastaviti samo sa osnovnim uslugama, te da će obustaviti saradnju sa predstavnicima vlade, prenosi ujedno Koha.

Prema pisanju ovog medija, sada će pravosudnim službenicima plate biti manje za oko 800 evra.

Advokatska komora Kosova u međuvremenu je takođe osudila odluku o platama, navodeći da bi vlast trebalo da bezuslovno podržava pravosudni sistem i kreira posebnu politiku kako bi ovaj sistem imao finansijsku nezavisnost.

Kurtijeva vlada je zapravo današnjom odlukom vratila plate u pravosudnom sistemu na nivo pre odluke kosovske vlade iz 2017. godine, odnosno tadašnjeg premijera, Ramuša Haradinaja, piše Gazeta Express.

Ovom odlukom je udvostručena Haradinajeva i plata visokim zvaničnicima vlade, a ona je, kako piše ovaj medij, automatski uticala na plate u pravosuđu.

Plate sudija i tužilaca u opštem odeljenju su sa preko 900 koliko je bilo do 2017. godine povećane na 1.700 evra neto, navodi Gazeta Express.

Kurtijeva vlada je, međutim, u februaru 2020. odlučila da promeni Haradinajevu odluku smanjenjem plata vladinih funkcionera, ali, kako navodi ovaj medij, to sve do sada nije uticalo na zaposlene u pravosuđu.

Comments

Pročitaj još