• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Kancelarije za KiM obišli meštane Babinog Mosta i Prilužja

Foto: RTV Gračanica

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju tokom današnjeg dana obišli su poplavljena domaćinstva u Babinom Mostu i meštane Prilužja, kako bi se uverili da je funkcionalan novoizgrađeni kanal, koji je sprečio izlivanje Sitnice.

Kanal Ibar-Lepenac, koji prolazi kroz Babin Most, a odvodi vodu od jezera Gazivode do termoelektrane u Obiliću, izlio se usled pucanja dna, pri čemu su poplavljena četiri domaćinstva u ovom mestu.

“Voda je u naletu nosila sve pred sobom, čak i put ka komšiji. Popavljena mi je bila dnevna soba, kupatilo, garaža i celo dvorište. Mi smo ispumpali vodu iz kuće i dvorište, ali je pričinjena velika šteta”, kazao je i izjavi za RTV Gračanica meštanin Ljubiša Slavić.

U Babinom Mostu izlila se i reka Lab, koja je domaćinstvo Danić ostavila bez vode za piće.

“Reka nam je poplavila hidrfor i mi trenutno nemamo vodu za piće i ko zna kada će moći taj problem da se reši. Hvala Predstavnicima Kancelarije za KiM i Crvenom krstu koji su nam doneli vodu”, istakla je Suzana Danić, koja je naglasila da su u petočlanoj porodica Danić u toku pripreme za krsnu slavu, što dodatno otežava celokupna situacija.

“Odmah smo građanima pritekli u pomoć pravili zaštitni zid džakovima sa peskom, a bili smo prinuđeni mašinom da prokopamo jedno dvorište kako bismo vodu sproveli do polja i tako zaštitili ostala domaćinstva. Plaćamo cenu nemara kompanije “Ibar-Lepenac” jer je dno kanala puklo pre dva meseca, oni su zaustavili vodu i samo stavili džakove sa peskom a dno nisu izbetonirali”, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Obilić, Goran Dančetović i dodao da je pričinjena šteta velika.

Predstavnici Kancelarije za KiM i danas su na terenu obilazili stanovništvo ugroženo poplavama i obećali pomoć u saniranju posledica.

“Sinoć smo obišli Kuzmin kod Kosova Polja, danas smo ponovo na teren obišli smo Babin Most i Prilužje, a u planu je još i obilazak Osojane. Posle izveštaja sa terena u saradnji sa predsednicima Privremenih organa uradiće se detaljna analiza, procena i popis štete i sa realnim potrebama realizovaćemo neophodnu pomoć stanovništvu ugroženom poplavama”, kazao je Petar Nedeljković, predstavnik Kancelarije za KiM.

Zahvaljujući kanalu, koji je pre dve godine napravljen sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju rešen je problem izlivanja Sitnice u Prilužju.

“Pored ovog kanala, koji vodu koja usled velikih padavina nadolazi od strane Laba usmerava ka Sitnici, očistili smo i sve ostale kanale između Plemetine i Prilužja. Zahvaljujući tome nijedna kuća nije ugrožena iako je Sitnica nadošla”, kazao je Milan Kostić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn.

Iako se voda u poplavljenim područjima već povlači, stanovništvo strahuje da će nove padavine ponovo prouzrokovati poplave.

Comments

Pročitaj još