• Početna>
  • Vesti>

Petković: Prvi put smo jasno mogli da čujemo da je krivac propasti dijaloga isključivo Kurti

Foto> RTS, print screen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu predsednika Vučića da Zapad uloži neophodan pritisak na Prištinu. Ističe da je ovo prvi put da Evropska unija nije rekla da su krivac za neuspeh u dijalogu dve strane, već Aljbin Kurti.

U Briselu nije postignut dogovor Beograda i Prištine uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da je predsednik Vučić prihvatio predloge, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije. Borelj je rekao i da očekuje da Priština odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove.

Priština je sinoć prihvatila zahtev SAD da se  kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila sa KM odloži na 48 sati.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu predsednika Vučića da Zapad uloži neophodan pritisak na Prištinu.

“Od samog početka videlo se da Kurti ne želi da se dogovora, ne zanima ga normalizacija odnosa, mir i stabilnost. Vučić se snažno i odlučno borio da sačuvamo mir, to je važna i značajna reč, da sačuvamo živote ljudi, da nijedna majka ne bude zavijena u crno, već da vidimo kako da pomognemo, da zaštitimo naš narod”, rekao je Petković.

Tokom jučerašnjeg dana je, kaže, bilo veoma napeto – Vučić je bio spreman na kompromis.

“Na to smo spremni svaki put kada idemo u Brisel, jer tome služi dijalog – da se nađemo na pola puta. Kurti je insistirao i govorio da ga interesuje samo puna normalizacija odnosa koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora. To su njegove želje, toga nema u dijalogu, nema toda na dnevnom redu”, naveo je Petković.

“Prvi put smo čuli da nisu krive dve strane” 

Petković je ukazao na izjavu Žozepa Borelja, koji je rekao da dogovor nije postignut isključivo zbog Aljbina Kurtija. 

“Prvi put smo jasno mogli da čujemo da je krivac propasti dijaloga isključivo Kurti i Priština koja ne sprovodi svoje međunarodno-pravne obaveze, kako je sam rekao Borelj”, naveo je Petković.

Na to je, kaže, kao odgovor iz Prištine usledila salva napada Vjose Osmani i Aljbina Kurtija koji su za Borelja rekli da je pogazio normalizaciju odnosa i da se “priklonio agresoru”, da mu je iskrivljena stvarnost.

Poručuje da ćemo čuvati mir, gledati šta možemo da uradimo da sačuvamo naš narod na KiM.

“Gledaćemo kako da sačuvamo dijalog i upravo to je mesto gde treba da razgovaramo, da ne bude incidenata, da ne dozvolimo Kurtiju da militantim pristupim napada. Kurti odbija sporazume i pokazuje da je sve vreme lagao, svih ovih godina, a poslednjih meseci naročito”, zaključio je Petković.

 

Comments

Pročitaj još