• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Kurti u Briselu, nakon odvojenih, počeo i zajednički sastanak sa Boreljom i Lajčakom

Foto: RTS, printscreen

Uz posredovanje Evropske unije, danas se u Briselu održava sadstanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. U razgovorima učestvuju i visoki predstavnik EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Trenutno je u toku zajednički sastanak šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka očekuje se da se Borelj obrati medijima i izvesti o ishodu sastanaka.

Glavna tema sastanaka je kriza na Kosovu i Metohiji, uoči početka najavljenog kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj se u osam časova najpre sastao odvojeno, sa Kurtijem, a potom, od 9 i sa Vučićem.. U toku je zajednički sastanak sa dvojicom lidera.

U fokusu dijaloga, koji se održava uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, jeste izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU.

Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora “ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije”.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

Comments

Pročitaj još