• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Večeras počinje Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

Osmo izdanje „Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF)“ počeće većeras u Gračanici, projekcijom filma Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović”, najavljeno je iz Doma kulture “Gračanica”.

Za tri dana festivala, biće prikazano 9 filmova, najavljuju organizatori.

Publiku očekuje više domaćih filmskih ostvarenja i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Festival otvara višestruko nagrađivani film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ a prvog dana festivala biće prikazan i film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“.

Film „Nije loše biti čovek“ našeg čuvenog scenariste i reditelja Dušana Kovačevića prikazuje se prvog dana festivala u 19 časova. Priča prati profesora klavira Milana pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21. novembar u 21 čas, a biće prikazan film „Strahinja Banović“. Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom “Banović Strahinja”, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. Ababuo nestaje bez objašnjenja. U potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih – iz ljubavi.

Evropska filmska akademija uvrstila je “Strahinju Banovića” u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz regiona bivše Jugoslavije koji je u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije. Film je osvojio 5 nagrada uključujući i Kristalni globus za najbolji film na prestižnom festivalu u Karlovim Varima.

Drugog dana festivala prikazuju se filmovi „Vesele devedesete“ i „Sveta Petka: Krst u pustinji“.

„Vesele devedesete“ reditelja Lorenca Di Amika De Karvalja, u Srbiji je premijerno prikazan na Festivalu Evropskog Filma Palić, a nastao je u koprodukciji Italije, Srbije i Portugalije. Nudeći gorkim tonovima obojenu sliku Italije, ova filmska priča o odrastanju smeštena je u leto 1994. koje će se ispostaviti kao leto ljubavi, privrženosti i otkrića.

Film “Sveta Petka – krst u pustinji”, nesvakidašnji, autorski i duhovni film o najpoštovanijoj svetiteljki Pravoslavlja, zatvoriće drugi festivalski dan. Film, koji je režirao Hadži Aleksandar Đurović, prati život pobožne mlade Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do trenutka kada postaje svetiteljka. Glavne uloge su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševiću, Danielu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju kao i nekolicini jordanskih glumaca.

Poslednjeg dana festivala publika će imati priliku da pogleda ostvarenje Nedeljka Kovačića „Vera“, inspirisano uzbudljivom istinitom pričom o višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Špijunski triler s elementima melodrame inspirisan istinitom pričom o srpskoj Mata Hari – Veri Pešić (1919—1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Ovo je priča o mladoj ženi koja je, ne samo u raljama ratne špijunske mreže, već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi. Jovana Stojiljković i Petar Zekavica oživeli su Veru Pešić i Karla Krausa, visokorangiranog nemačkog obaveštajca u Kraljevini Jugoslaviji sa kojim je Vera bila u poslovnoj, ali i emotivnoj vezi.

„Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića zatvoriće ovogodišnje izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala. Film je premijerno prikazan na Berlinalu a domaću premijeru imao je na 50. FEST-u i osvojio više nagrada na međunarodnim festivalima tokom protekle godine. Prema sinopsisu filma, Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Dečiji program i ove godine ima posebno mesto da festivalu a najmlađa publika će imati jedinstvenu priliku da uživa u istaknutim evropskim animiranim filmovima, sinhronizovanim ili titlovanim na srpski jezik. Biće prikazani filmovi: „Vinski, nevidljivi super klinac“, „Mala banda“ i „Faraon, divljak i princeza“.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nakon sedam uspešnih i posećenih izdanja KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu. Cena ulaznica za filmove na Festivalu je simbolična – 200 dinara za sve projekcije.

Comments

Pročitaj još