• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica obeležava Dan prevremeno rođenih beba

Foto Radio Mitrovica sever

Međunarodni dan prevremeno rođenih beba obeležava se 17. novembra. Kosovska Mitrovica se i ove godine pridružila obeležavanju Međunarodnog dana prevremeno rođenih beba. Spomenik Knez Lazar osvetljen je ljubičastim svetlom – bojom svetla koja osvetljava inkubatore u kojima borave prevremeno rođena deca.

Svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, pokazala su istraživanja Udruženja roditelja prevremeno rođene dece, a to donosi mnogobrojne izazove kako za decu, tako i za njihove roditelje,

Procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 posto, a mnogi razvojni problemi traju dugo, često ostavljajući posledice i za ceo život. Kada su roditelji u pitanju, jedan od najvećih izazova nakon prevremenog rođenja je nedostatak informacija i osećanja straha, brige, tuge i usamljenosti.

Da nisu u njihovoj borbi sami pokazuje i Kosovska Mitrovica koja se pridružuje obeležavanju ovog dana, a ljubičasta boja je simbol boje svetla u inkubatoru, njihove prve svetlosti koje ugledaju po dolasku na svet.

Comments

Pročitaj još