• Početna>
  • Vesti>

Lajčak predao novi predlog za rešenje krize na severu Kosova, čeka se odgovor Prištine

Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Glavni prištinski pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi rekao je da “postoje elementi razgovora o mogućnostima izlaska iz krize, ali da dogovora nema”. Poručio je da ne zna šta će se desiti 21. novembra jer su razgovori u toku, piše Radio Slobodna Evropa.

On je na jednom dnevnom događaju u Prištini 16. novembra rekao i kako su preduzeti koraci kosovske Vlade, imali za cilj da se na severu uspostvai zakon, bez stvaranja tenzija.

Prethodno je za RSE iz diplomatskih izvora saopšteno da je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zvaničnoj Prištini predao novi predlog Brisela za rešenje krize na severu.

Ovaj predlog, je, kako se navodi, primio glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi, na sastanku koji je u utorak 15. novembra održao sa Lajčakom u Briselu.

Evropska strana sada čeka odgovor – da li kosovske vlasti prihvataju novi predlog.

Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem predlogu, izvori RSE su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rešenja, radi izbegavanja ekskalacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu.

Kako piše ovaj medij, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata u najnovijem predlogu bude odlaganje primene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše “ne nužno” na deset meseci.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na ovaj predlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU za dijalog, Mirolav Lajčak, odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizovala saglasnost strana o rešenju za nastalu krizu.

Evropski šef diplomatije je u ponedeljak, 14. februara ocenio da su trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština “najozbiljnija kriza od 2013. godine”, te je upozorio da se rešenje treba pronaći pre 21. novembra.

EU je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja ovih kazni te je tražila odlaganje primene odluke o ukidanju registarskih tablica koje su izdali srpski organi.

Comments

Pročitaj još