• Početna>
  • Vesti>

Eljezi: Zakon o lokalnim izborima ne ograničava koliko treba da bude glasačko učešće

Uprkos slabom ili nikakvom odzivu birača na vanrednim izborima za četiri opštine na severu Kosova, novi gradonačelnici mogu biti izabrani. Dakle, kakvi god bili rezultati na izborima 18. decembra, oni će biti overeni od strane Centralne izborne komisije Kosova, piše Kosova press.

Nakon napuštanja kosovskih institucija, zvanični stav Srpske liste do sada je da ovaj entitet neće učestvovati na ovim izborima. Slično su i drugi politički subjekti iz srpske zajednice izrazili skepticizam.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na osnovu zakona na snazi, čak ni pitanje broja overenih kandidata za učešće na izborima nije ograničeno.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je za KosovaPress da Zakon o opštim izborima i Zakon o lokalnim izborima ne ograničavaju učešće birača na izborima u opštini da bi rezultat mogao da overi CIK.

„Zakon o opštim izborima i zakon o lokalnim izborima ne ograničavaju koliko treba da bude glasačko učešće u datoj opštini da bi rezultat mogla da overi Centralna izborna komisija“, rekao je Eljezi.

Eljezi je najavio da će za izbore na severu na listiću za izbor predsednika opštine možda biti samo jedan kandidat.

„Niti pitanje broja overenih kandidata nije ograničeno prema Zakonu o opštim izborima niti Zakonu o lokalnim izborima. Dakle, glasački listić može imati samo jednog kandidata, koji je kod Centralne izborne komisije overen za učešće na izborima za predsednika određene opštine“, rekao je on.

Kao primer, Eljezi navodi poslednje lokalne izbore 2021. godine za gradonačelnika opštine Ranilug, gde je na glasačkom listiću bio samo jedan kandidat.

“Takav slučaj smo imali na poslednjim lokalnim izborima 2021. godine, odnosno za izbore za gradonačelnika opštine Ranilug imali smo samo jednog kandidata na glasačkom listiću“, naglašava on.

Nakon napuštanja kosovskih institucija, zvanični stav Srpske liste do sada je da ovaj entitet neće učestvovati na ovim izborima. Drugačije se do sada nisu izjasnili ni drugi politički subjekti.

Izbori u četiri opštine na severu Kosova raspisani su za 18. decembar, a nakon ostavki predsednika ovih opština. 

Comments

Pročitaj još