• Početna>
  • Vesti>

Rezanjem slavskog kolača u Zvečanu obeležena lekarska slava Sveti Vrači

Foto: Radio Mitrovica sever

Rezanjem slavskog kolača večeras je u Zvečanu obeležena lekarska slava Sveti Vrači.

U ime domaćina, Doma zdravlja Zvečan, prisutnima se obratio dr Milivoje Galjak koji je svim zdravstvenim ustanovama i radnicima koje svetitelje slave kao zaštitnike svoje profesije čestitao slavu.

On je podsetio da su Sveti Damjan i Kozma još za života slavljeni kao posvećeni i svemoćni lekari, iscelitelji, čudotvorci i narodni dobročinitelji.

“Velika mi je čast što sam ove godine domaćin naše lekarske slave, Sveti Kozma i Damjan. Okupili smo se danas da proslavimo slavu posvećenu zaštitnicima naše profesije. Svetitelji Kozma i Damjan su još za života slavljeni kao posvećeni i svemoćni lekari, iscelitelji i čudotvorci. Kao istinski narodni dobročinitelji ali i stradalnici, oni su nam uzor da se posvetimo zdravlju naših pacijenata, da nas krase čovekoljublje, istrajnost i predanost. Besrebrenici su rođeni pre mnogo vekova, ali je suština ostala ista, dati sve od sebe da pomogneš drugom ljudskom biću bezuslovno” rekao je Galjak.

Galjak je dodao da su Sveti Damjan i Kozma lekarima putokaz, kako prema lečenju, tako i u učenju studenata.

“Zato večeras posebno hoću da pozravim naše profesore i naše drage studente. Završio bih jednom porukom, kojom sam se vodio od studentskih dana do danas, pročitanom iz udžbenika Medicinske etike, citiram poznatog srednjevekovnog lekara Panacenzijusa koja glasi: “Mnogi će od vas završiti medicinu i postati lekari, ali samo dobar čovek, biće dobar lekar” poručio je Galjak.

Kako je Galjak rekao, domaćin slave sledeće godine biće Dom zdravlja u Zubinom Potoku.

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Comments

Pročitaj još