• Početna>
  • Vesti>

Kosovo i Metohija glavna tema današnje debate Saveta ministara EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj danas će, na Savetu za spoljne poslove EU, izvestiti šefove evropskih dilplomatija o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Posle razgovora prosle nedelje u Parizu Borelj je saopštio da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, dok Priština svoje postupke u vezi sa registarskim tablicama treba da uskladi sa ranijim sporazumima i da odmah započne razgovre o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Slične poruke očekuju se i danas – pozivi Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažuju, pokažu spremnost za kompromis i poštovanje ranijih sporazuma.

Kosovo će, prema najavama, biti glavna tema debate o Zapadnom Balkanu Saveta ministara, ali na stolu će biti i druga pitanja, od situacije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, do pitanja otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Zvaničnici EU uoči sastanka kažu da situacija nije laka i da postoje ogromni politički problemi, ali je dobra vest kako kažu da je Evropa kao nikada ranije angažovana na Zapadnom Balkanu.

Kako je Borelj rekao posle susreta u Parizu „kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima”, dok bi Priština, kako je naveo, “trebalo da uskladi svoje postupke o registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i da, bez daljeg odlaganja, pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“.

Očekuje se da će Borelj i danas ponoviti svoju poruku iz Pariza, upućenu Beogradu i Prištini da “moraju da se konstruktivno angažuju i pokažu spremnost za kompromis i poštovanje svojih obaveza” i da je važno suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

Današnji sastanak je ujdno i priprema za samit EU Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra, od ministara se očekuju smernice za prvi ovakav sastanak koji se održava u jednoj od zemalja regiona.

Šefovi evropskih diplomatija doneće odluku o nastavku finansijske i vojne pomoći Ukrajini, mogućim novim sankcijama Rusiji i Iranu.



 

Comments

Pročitaj još